Isarescu: Bancile grecesti din Romania au destule lichiditati

Vineri, 19 Martie 2010, ora 17:46
2437 citiri
Isarescu: Bancile grecesti din Romania au destule lichiditati

Bancile elene prezente pe piata romaneasca sunt solvente si au destule lichiditati pentru a rezista crizei din Grecia, la fel cum au rezistat crizei globale si celei politice, de la Bucuresti, sustine guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu a tinut sa precizeze, pentru Financial Times, ca riscul de raspandire a crizei financiare din Grecia la filialele din Romania ale bancilor grecesti este unul limitat, iar organismele financiare elene vor rezista si acestei incercari.

Declaratia lui Isarescu vine sa risipeasca ingrijorarea provocata de criza financiara din Grecia, ce au ridicat in ultima perioada intrebarea daca problemele bancilor-mama grecesti le vor determina pe acestea sa-si retraga lichiditatile din Romania, Bulgaria si Serbia.

Temerile sunt impartasite si de unii experti europeni, care avertizeaza asupra riscului ca filialele grecesti din Europa de Est sa fie lipsite de sprijinul bancilor-mama, fiind nevoite sa se bazeze numai pe finantarea locala.

In Romania activeaza patru banci grecesti importante: Alphabank, Bancpost, detinuta de EFG Eurobank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca, parte a grupului NBG, alaturi de cateva mai mici (Marfin Bank, ATE Bank si Emporiki Bank), toate cumuland o cota de piata dupa active (din care cea mai mare parte sunt credite) in jurul a 25% din totalul pietei bancare autohtone.

In luna august 2009, grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain care au operatiuni in Romania au semnat scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%, dupa ce, in luna martie, FMI obtinuse la Viena un acord global al acestora.

Potrivit Financial Times, bancile grecesti constituie patru din primele zece banci din Bulgaria, trei din Serbia si doua din Romania, avand in total circa 1.200 de filiale in Europa de Est, ce detin 15% din intreaga piata, dominata de austrieci si italieni.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Isarescu banci Grecia, #Isarescu criza Grecia, #BNR criza Grecia , #Guvernator BNR