Isarescu: Cresterea economica ar putea depasi estimarile in 2008

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 16:55
1152 citiri
Isarescu: Cresterea economica ar putea depasi estimarile in 2008

Cresterea economica din primul trimestru este a fost mai mare decat prognoza, dar nu surprinzatoare, si ar putea indica existenta unor riscuri de supraincalzire a economiei, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In primul trimestru al acestui an, cresterea produsului intern brut al Romaniei a depasit usor estimarile cele mai optimiste din piata.

Astfel, PIB-ul a fost in primele trei luni de 86,7 miliarde lei (23,5 miliarde euro), in crestere cu 8,2% in termeni reali fata de acelasi interval din 2007, potrivit estimarilor publicate de INS.

Guvernatorul BNR a mentionat ca o crestere dincolo de resursele de care dispune societatea ar pune presiuni asupra inflatiei, dar si asupra finantarii economiei.

Banca centrala isi mentine tinta de inflatie, in ciuda faptului ca inflatia s-a situat in aprilie la 8,62%, cu mult peste intervalul tintit de BNR pentru acest an, de 3,8%, plus sau minus 1 punct procentual, a mai anuntat Isarescu.

Isarescu a repetat ca este posibil ca in acest an sa nu mai aiba loc o largire a deficitului de cont curent ca pondere in PIB.

Referitor la cresterile salariale, Isarescu a spus ca aceasta este o ingrijorare mai veche a bancii centrale dar ca, in prezent, economia Romaniei evolueaza mai prudent fata de 2007. Guvernatorul a atras atentia, din nou, ca trebuie in continuare evitate derapajele fiscale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#Mugur Isarescu, #crestere economica, #estimari, #PIB , #Guvernator BNR