Isarescu critica bancile: Sunt putin rautacios, dar au preferat sa stea in spatele BNR

Luni, 07 Martie 2016, ora 15:07
5003 citiri
Isarescu critica bancile: Sunt putin rautacios, dar au preferat sa stea in spatele BNR
Foto: captura video YouTube/BNR

Bancile nu aveau cum sa piarda batalia mediatica pe Legea privind darea in plata, pentru ca nici nu au intrat in ea, preferand sa stea in spatele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), sustine guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ei au spus asta, ca au pierdut o batalie mediatica. Sunt putin rautacios acum, dar spun ca nu aveau cum sa piarda o batalie mediatica in care nici nu au intrat. Au preferat de fiecare data sa stea in spatele Bancii Nationale, sub un fel de protectie a Bancii Nationale si din aceasta cauza s-a intarit si ideea ca noi suntem avocatul lor. Noi nu am luat apararea unei banci, repet, noi luam apararea sistemului. Fara sistem financiar-bancar solid, stabil, economia de piata nu functioneaza", a explicat guvernatorul BNR, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

Referitor la Legea privind darea in plata, Mugur Isarescu a subliniat ca modul in care este promovata creeaza confuzie in societate, iar programul "Prima casa" ar trebui sa fie exceptat de la prevederile actului normativ.

Legea darii in plata: Senatorii au respins amendamentele BNR

"Acest program guvernamental nu are ce cauta in Legea darii in plata. A vorbi intr-o lege, cum este darea in plata, despre punerea in discutie a unei garantii a statului roman, cu alte cuvinte o lege a statului roman sa puna in discutie sub orice forma garantia statului roman, eu atata pot sa spun: suna groaznic.

Suna groaznic si pe plan intern si pe plan international. Cu alte cuvinte, daca statul roman - legiuitorul - doreste sa se adreseze prin darea in plata si beneficiarilor creditelor din programul Prima Casa, are posibilitatea sa se adreseze in alta lege, in legea proiectului respectiv s.a.m.d., intr-o maniera clara, fara confuzii, fara sa apara niciun fel de interpretare privind garantia statului roman.

Garantiile statului roman trebuie sa nu fie puse sub semnul intrebarii. De aia avem 33 de miliarde de dolari sau euro in rezerva internationala, mai avem si cateva miliarde sub forma de aur, ca sa garantam orice obligatie a statului roman", a explicat guvernatorul BNR.

Legea darii in plata va speria investitorii? Atuurile si dezavantajele Romaniei pentru atragerea de capital strain - Interviu

Senatorii au adoptat, saptamana trecuta, in unanimitate, proiectul Legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul Prima Casa sa fie inclus in acest act normativ.

Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului Prima Casa si au introdus un altul care se refera la faptul ca, pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.

In timpul dezbaterilor, reprezentantul ministerului Finantelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus ca MF sustine punctul de vedere al BNR, aratand ca aplicarea actului normativ asupra programului Prima Casa ar duce la blocarea acestuia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Isarescu banci lege dare plata, #Isarescu dare plata , #Guvernator BNR