Isarescu, despre cum vor evolua ROBOR si inflatia si ce va face dupa ce isi termina mandatul la BNR

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 18:40
3943 citiri
Isarescu, despre cum vor evolua ROBOR si inflatia si ce va face dupa ce isi termina mandatul la BNR

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, marti, ca dobanzile de pe piata interbancara sunt unde trebuie, iar fluctuatiile sunt reduse in ciuda senzatiei generale.

"Dobanzile de pe piata interbancara sunt unde trebuie", a sustinut Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, in cadrul briefingului de presa de dupa sedinta de politica monetara din 6 noiembrie.

"Fluctuatiile sunt mici, pentru dumneavoastra sunt mari, dar pentru noi nu sunt mari. Sunt absolut normale, in limita unei piete", a completat Isarescu.

Guvernatorul a mai spus ca indicele ROBOR este noua obsesie pentru ca are si impact, iar faptul ca "se plimba" intre 3,1 si 3,4% este normal. "Miscarile intre 3,1% si 3,4% le vedem in continuare. (...) Sunt normale. Pe acolo le vedem si in perioada urmatoare", a mai spus Isarescu.

Inflatia va cobori pana aproape de 3,5%, chiar saptamana viitoare

In ce priveste rata inflatiei, Mugur Isarescu a spus ca aceasta isi va continua tendinta descedenta, in urmatoarea perioada, in urmatoarele luni.

De asemenea, din datele preliminare ale Bancii centrale si care vor fi confirmate saptamana viitoare de Institutul National de Statistica (INS), rata anuala a inflatiei va cobori spre limita de 3,5%, a mai declarat Mugur Isarescu. Astfel, inflatia ajunge spre limita superioara tintita de BNR, care este de 1,5% - 3,5%, respectiv de 2,5%, plus/minus 1%.

"Sunt riscuri, daca le cititi cu atentie in comunicat (n.red. - comunicatul de presa de dupa sedinta de politica monetara), legate de preturile pe care noi le controlam. Inflatia pe care o putem influenta este la 2,7%, aproape de rata noastra de politica monetara si sub dobanzile din piata monetara. (...) Datele din prezent arata ca tendinta va continua si anul urmator", a adaugat Isarescu.

De asemenea, Guvernatorul BNR a mentionat ca nu vede o legatura directa intre investitiile publice si rata anuala a inflatiei. Isarescu a sustinut ca influenta este indirecta, deoarece investitiile publice asigura o crestere economica sustenabila, pe termen lung.

Rata anuala a inflatiei IPC a coborat la 5,03% in luna septembrie 2018, de la 5,06% in luna august, situandu-se usor peste nivelul prognozat, ca urmare a accelerarii cresterii in termeni anuali a preturilor legumelor, potrivit comunicatului de presa al BNR. In schimb, celelalte componente ale cosului de consum au consemnat incetiniri ale dinamicilor anuale.

Rata anuala a inflatiei CORE 2 ajustat (care elimina din calculul inflatiei IPC preturile administrate, volatile, ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, preturi asupra carora influenta politicii monetare este putin semnificativa sau nula) a continuat sa scada, pana la circa 2,7% in luna septembrie, de la 2,85% in luna august.

"Descresterea a fost determinata in principal de segmentul produselor alimentare procesate, sub influenta dinamicii preturilor internationale ale unor produse agroalimentare", se mai scrie in comunicatul de presa al Bancii centrale.

Rata medie anuala a inflatiei IPC a ajuns in luna septembrie la 4,5%, de la 4,2% in luna august. Un parcurs similar a urmat si rata medie anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, care a urcat la 3,8%, de la 3,5% in luna anterioara.

"Incertitudinile si riscurile asociate perspectivei inflatiei au ca principale surse evolutia preturilor combustibililor pe plan mondial, a preturilor administrate (gaze si energie electrica), a preturilor produselor alimentare si a celor din tutun, precum si conditiile de pe piata muncii si conduita politicii fiscale si de venituri. Relevante sunt, de asemenea, ritmul cresterii economiei zonei euro si a celei globale in contextul tendintelor protectioniste si al incertitudinilor legate de Brexit, precum si conduita politicii monetare a BCE si a bancilor centrale din regiune", se subliniaza in comunicatul de presa al BNR.

"Nu stiu ce voi face. Daca-mi inchei mandatul"

Tot marti, Mugur Isarescu a afirmat ca nu stie ce va face de anul viitor, cand i se incheie mandatul, dar a ezitat sa raspunda daca isi va incheia sau nu mandatul.

In primavara anului viitor, sunt alegeri pentru un nou Consiliul de Administratie al BNR, alegeri care au loc o data la cinci ani. "Am mai fost intrebat, in 2000: ce fac daca nu castig alegerile? Am spus ca <>. Vreti sa-mi mentin...", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul briefingului de presa.

Reprezentantul Bancii Centrale a raspuns astfel, cand a fost intrebat "Ce veti face de anul viitor dupa incheierea mandatului?". "Nu stiu ce voi face. Deocamdata, sunt pensionar. Daca-mi inchei mandatul, voi vorbi mai relaxat cu dumneavoastra", a mai spus Isarescu.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Mugur Isarescu ROBOR, #Isarescu inflatie, #Isarescu mandat BNR , #Guvernator BNR