Isarescu: E greu sa relansezi creditarea, cand te ocupi de alte lucruri

Joi, 15 Martie 2012, ora 08:18
1482 citiri
Isarescu: E greu sa relansezi creditarea, cand te ocupi de alte lucruri
Foto: Arhiva (Reuters)

Bancile sunt prea ocupate sa-si vindece ranile trecutului ca sa relanseze creditarea, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

"Unii se ambitioneaza sa spuna ca nu isi revine creditarea, dar atunci cand ai atatea rani din trecut de vindecat, de badijonat, este greu sa vorbesti de creditare cand te ocupi de alte lucruri", a spus Isarescu, in cadrul conferintei internationale cu tema "Instrumente juridice de restructurare si relansare a companiilor din Romania", relateaza Money.ro, care citeaza Agerpres.

Oficialul BNR a precizat ca banca centrala nu a introdus restrictii ale creditarii, pentru ca noile norme sunt in avantajul creditorilor si ca este vorba de o disciplinare a creditului.

"Si in prezent, presa spune ca am introdus restrictii la creditare pentru ca am limitat creditul de consum la 5 ani. Pai nu am introdus restrictii, acestea sunt in avantajul creditorului, fac parte din disciplinarea creditului, dintr-o civilizatie a creditarii", a explicat Isarescu.

El a mentionat ca, dupa 2008, BNR a atras atentia in repetate randuri asupra riscurilor asociate unei creditari expansive cu ritmuri mari, de 80 - 90 la suta pe an. "Si acum mai vin la mine persoane si imi spun: domnule, am luat si eu un credit acum 5 ani pe 10 ani, un credit de consum de 80 de milioane si abia am platit 20 de milioane. Ce am platit eu? Ai platit ce ai semnat. Pai nu mai stii ce ai semnat?", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a declarat ca, dupa 2008, piata de consultanta din Romania a inregistrat o cerere din ce in ce mai mare pentru servicii de restructurare/reorganizare.

Isarescu a apreciat ca restructurarea companiilor este un proces extrem de complicat, chiar mai complicat decat restructurarea unei economii nationale, in primul rand pentru ca managerii restructurarii au obligatia sa demonstreze ca au o performanta net superioara celor care au condus compania pana atunci.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Isarescu relansare creditare, #Isarescu restrictii credite BNR , #Guvernator BNR