Isarescu, in continuare guvernator al BNR - aviz pentru al cincilea mandat

Luni, 16 Iunie 2014, ora 14:54
3517 citiri
Isarescu, in continuare guvernator al BNR - aviz pentru al cincilea mandat

Mugur Isarescu a fost avizat, luni, in unanimitate de comisiile reunite de Buget si Finante-Banci din Parlament pentru un nou mandat de Guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Acesta este al cincilea mandat al lui Isarescu la conducerea BNR si are o durata de cinci ani. Luni a fost avizata noua componenta a Consiliului de Administratie (CA) al BNR.

"Mandatul Consiliului de Administratie care se incheie in octombrie 2014 a acoperit o perioada destul de grea din punct de vedere financiar. BNR s-a ocupat de tinerea sub control a inflatiei, de stabilitatea preturilor si de stabilitatea cursului de schimb.

BNR a preluat stabilitatea financiara, nu a fost mentionata in mod expres in cadrul legii care ne guverneaza activitatea. Numai stabilitatea preturilor nu este suficienta pentru a asigura stabilitatea financiara.

Ponta il vede pe Isarescu pe viata la BNR, nu la Cotroceni

In consecinta, si in directia pe care am observat-o la BCE, am inceput sa acordam o atentie mai mare stabilitatii financiare: s-a infiintat o structura separata pentru aceasta si in toate programele pe care le-am avut incepand cu 2009, un capitol substantial a fost acordat problemelor financiare", a declarat Isarescu luni.

De asemenea, guvernatorul BNR a apreciat ca situatia este buna in ceea ce priveste stabilitatea preturilor si ca stabilitatea cursului este "un lucru dovedit in practica".

"La sfarsit de mandat, pot spune ca, cu o oarecare intaziere fata de alte tari in tranzitie, avem o situatie buna din punct de vedere al stabilitatii preturilor. Nu suntem in pericol de deflatie.

Stabilitatea cursului, in conditiile in care avem un curs flexibil, este un lucru dovedit in practica", a continuat Isarescu.

El a aminitit ca, "din punct de vedere al stabilitatii financiare, criza care s-a abatut asupra Romaniei nu a insemnat niciun ban public care sa fie injectat in sistemul bancar romanesc".

In ceea ce priveste obiectivele viitoare ale noului CA, guvernatorul considera ca 2019 pentru aderarea Romaniei la zona euro este o "tinta ambitioasa, dar inca fezabila".

"Noi am salutat ca am constatat faptul ca exista un consens politic in ceea ce priveste adoptarea euro in 2019. Este o tinta ambitioasa, dar inca fezabila. Trecerea la euro este un obiectiv economic al intregii tari", a spus Isarescu.

Florin Georgescu, prim-viceguvernator; Liviu Voinea, viceguvernator

De asemenea, comisiile de specialitate i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru pozitia de prim-viceguvernator al BNR, precum si pe Bogdan Olteanu si Liviu Voinea pentru functiile de viceguvernatori, in timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsa, relateaza Mediafax.

Ponta confirma: Liviu Voinea pleaca la BNR

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, luni, ca PSD ii va sustine pe Florin Georgescu pentru functia de prim-viceguvernator al BNR, pe ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru functia de viceguvernator, iar pe Daniel Daianu si Gheorghe Gherghina, secretar de stat in Ministerul Finantelor, ca membri in boardul BNR.

Daianu a demisionat luni din functia de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a candida pe o pozitie in CA-ul BNR.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Isarescu nou mandat BNR, #Consiliu Administrati BNR, #Mugur Isarescu guvernator BNR , #Guvernator BNR