Isarescu: Mancam criza cu unt, cu paine, cu biscuiti. Toata ziua stam si crizuim

Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 15:55
4485 citiri
Isarescu: Mancam criza cu unt, cu paine, cu biscuiti. Toata ziua stam si crizuim
Foto: Arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat ca in tara noastra se vorbeste mereu de criza economica si ca romanii "stau toata ziua si crizuiesc".

"Mai devreme sau mai tarziu vom intra si noi in zona euro cu toate necazurile si exibitionismul de criza pe care il traim acum. De dimineata pana seara mancam criza pe toate. O punem pe unt, pe paine, pe biscuiti si crizuim", a spus Isarescu.

Aceasta declaratie a fost facuta in cadrul unei conferinte care a avut ca tema "Implicatiile noului Cod civil asupra sistemului financiar-bancar".

Guvernatorul BNR a precizat ca noul Cod Civil introduce clauza de hardship, ce vizeaza impreviziunea contractuala, inexistenta pana in acest an in legislatia romana.

"Noul Cod Civil reglementeaza impreviziunea contractuala: clauza de hardship (clauza de dificultate - n.r.), institutie juridica inexistenta pana acum in dreptul roman. De la inceputul crizei, situatiile imprezivibile s-au inmultit. Prevederile privind clauza de impreviziune se aplica exclusiv contractelor care sunt incheiate dupa data de 1 octombrie 2011", a spus Mugur Isarescu.

El a declarat ca insasi reglementarea in dreptul intern a unei asemenea clauze, de modificare sau de incetare judiciara a contractului, creeaza o provocare juridica noua pentru banci.

"Bancile ne-au semnalat acest lucru. Va dau un exemplu, pentru ca il avem dincolo, la granita noastra de vest. S-ar putea interpreta o crestere a serviciului unui credit cu 50%, ca urmare a materializarii riscului valutar, ca acesta ar reprezenta o clauza de impreviziune", considera Isarescu.

"Orban (Viktor Orban, premierul Ungariei - n.r.), politic, a intrepretat ca asa este si a facut lege speciala. Acum ca si-a pus toate bancile occidentale in cap si nu numai bancile, ci si Banca Centrala Europeana si FMI. Acesta este un lucru de meditat, si el a facut-o nu pentru ca era preocupat de drept, ci pentru ca majoritatea comunelor, primariilor din Ungaria s-au indatorat in franci elvetieni. Acolo e o problema exploziva, o problema nationala", a spus Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat ca, in Romania, judecatorul va decide in aceasta privinta si ca banca centrala a incercat sa limiteze riscul valutar.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Mugur Isarescu, #criza economica, #noul Cod Civil , #Guvernator BNR