Isarescu merge joi in Parlament. Citu (PNL) spune ca BNR e prea timida. Dan Suciu: Altii ne-au criticat ca suntem prea agresivi

Joi, 29 Martie 2018, ora 08:35
3476 citiri
Isarescu merge joi in Parlament. Citu (PNL) spune ca BNR e prea timida. Dan Suciu: Altii ne-au criticat ca suntem prea agresivi
Foto: Arhiva Hepta.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost invitat, joi, alaturi de toti membrii Consiliului de Administratie al BNR, in Comisia Economica si de Industrii de la Senat, pentru discutii pe tema evolutiei inflatiei si implicatiile pentru economia Romaniei.

Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Dan Suciu, a declarat pentru Ziare.com ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va participa la intalnire.

"Domnul Isarescu va merge. Probabil vor merge si viceguvernatori, sa vedem cine. Este un subiect absolut serios, pe tema noastra, pe principala chestiune din mandatul BNR, care este stabilitatea preturilor. Evident ca ii dam atentie, mai ales ca nu este un demers al altcuiva sa isi incordeze muschii, sa dea bine in poze. Chiar este un subiect important", ne-a spus Dan Suciu.

In 18 martie, senatorul PNL Florin Citu a anuntat ca a trimis "o invitatie la BNR, in calitate de presedinte al Comisiei Economice din Senat, pentru a avea o discutie transparenta si profesionista despre evolutia inflatiei si implicatiile pentru economie".

Citu a declarat, miercuri, pentru RFI Romania, ca vrea ca discutia de joi cu guvernatorul BNR sa fie una profesionista.

Totodata, intrebat daca are sa reproseze ceva BNR in privinta inflatiei, Florin Citu a raspuns: "Eu am mai reprosat public. Eu cred ca banca centrala in 2017 a fost mult prea timida in fata semnelor pe care le vedeam ca vin de la politica fiscala, o politica fiscala prociclica care a creat aceasta tensiune in economie si a dus din punctul meu de vedere la aparitia inflatiei galopante".

Dan Suciu il contrazice, insa, pe Florin Citu si spune BNR a majorat de doua ori dobanda la inceputul acestui an si multi au acuzat banca centrala ca, din contra, este agresiva.

"Fiecare poate sa aiba orice parere doreste. Nu stiu in ce consta timiditatea. De la inceputul anului, am majorat de doua ori dobanda. Altii ne-au criticat ca suntem prea agresivi cu aceasta majorare de dobanda. Cred ca suntem una dintre institutiile cu cel mai clar program de comunicare publica. Conferinte de 8 ori pe an, iesiri la alte conferinte. Deci nu cred ca nu suntem prezenti in dezbaterea publica.

Daca ne uitam ce fac si alte banci centrale cred ca suntem una dintre cele mai vorbitoare banci centrale din Europa. Noi nu avem multe instrumente. Noi nu putem prin instrumentele noastre de politica monetara sa rezolvam toate problemele economiei", a declarat Dan Suciu pentru Ziare.com.

Rata inflatiei a urcat la 4,72% in februarie

Rata anuala a inflatiei, care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, a urcat in luna februarie la 4,72%, cel mai inalt nivel din iunie 2013, cand a fost 5,37%.

Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat, in februarie, la citrice (5,98%), fructe proaspete (3,54%) si la alte legume si conserve de legume (2,17%).

La inceputul lunii februarie, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat ca inflatia va inregistra o crestere in acest an, atingand valori apropiate celei de 5% pe parcursul primelor trei trimestre, si va incheia anul la 3,5%.

Valorile sunt mai ridicate decat cele prognozate in noiembrie. BNR afirmase atunci ca inflatia va atinge 3,2% la finalul anului 2018.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Mugur Isarescu Senat, #Mugur Isarescu inflatie , #Guvernator BNR