Isarescu, mesaj pentru bancheri: Retezati aroganta! Tupeismul trebuie exclus!

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 13:51
7038 citiri
Isarescu, mesaj pentru bancheri: Retezati aroganta! Tupeismul trebuie exclus!
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Bancile trebuie sa investeasca in pregatirea continua a personalului, sa acorde o atentie speciala angajatilor de la ghiseu, care intra in contact direct cu clientii, sa renunte la aroganta si sa manifeste bunavointa fata de clienti, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Sa reinvestiti in trainingul personalului. Europa se misca foarte repede, iar noi nu putem sa trecem pe langa ea, pentru ca suntem in Europa.

Retezarea arogantei! Cam asta percepe publicul, si nu este vorba doar de Romania. Dialogul permanent cu clientul si cu societatea mi se par lucruri esentiale si tin de standardele etice. (...)

Benevolenta! Trebuie sa arati ca esti binevoitor, sa explici, deci tupeismul trebuie exclus. Omul de la ghiseu, pentru ca el intra in contact cu clientul, ca daca e supraincarcat si obosit...", a recomandat, joi, Isarescu bancherilor in cadrul "Banking Compliance Summit".

Potrivit acestuia, banca trebuie sa isi recapete demnitatea si sa recastige increderea clientilor, pentru ca oamenii vin la banca "sa isi depuna averea".

"Daca increderea este pierduta, din cauza unor factori subiectivi sau obiectivi, intreaga activitate bancara are de suferit. (...) Primul lucru pe care trebuie sa-l dovediti in interior si apoi in exteriorul institutiei este respectarea regulilor. Respectul este o chestiune vitala.

Daca mai lasati sa mai patrunda in societatea romaneasca ideea ca in interiorul unei banci fiecare face ce vrea, nu trebuie sa va mirati ca imaginea sistemului bancar romanesc este afectata", a subliniat guvernatorul BNR.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu a vorbit si despre necesitatea intaririi controlului intern, astfel incat sa nu se mai dea vina pe reglementarile bancii centrale atunci cand ceva nu merge bine in interiorul unei banci.

"Sa nu avem pretentia ca lumea sa cunoasca banking-ul cand noi mai avem probleme in interiorul bancilor. (...) Eu sunt nemultumit atunci cand aud, daca ceva nu merge bine la ghiseu, "nu ne lasa supravegherea BNR". Prima regula a conformarii este supravegherea interna", a adaugat guvernatorul BNR.

In plus, seful BNR a explicat, pentru cei care considera ca supravegherea BNR "mai sare calul", ca reglementarile bancii centrale sunt in conformitate cu ceea ce se intampla in Europa.

"In consecinta, a mai arunca vorbe din acestea care creeaza neincredere, ca nu merge bine banca din cauza supravegherii BNR, nu isi are rostul", a mai spus Mugur Isarescu.

"In viata apar deficiente. Asta e lumea creata de fiinte umane"

In acest context, guvernatorul a recomandat bancilor si imbunatatirea relatiei cu autoritatile de supraveghere, dar si cu actionarii, cu clientii si cu alte parti interesate.

O alta recomandare a guvernatorului catre banci este aceea de a rezolva deficientele in timp real si la fata locului.

"Viata este asa cum este. In viata practica apar deficiente, asta e lumea creata de fiinte umane. Sa rezolvi deficientele in timp real, sa nu le lasi sa se acumuleze. Unde se rezolva? La fata locului, nu cand vine reprezentantul BNR de la supraveghere", a subliniat Isarescu.

Intarirea eticii profesionale, evitarea unor decizii gresite, dar si continuarea procesului de educatie financiara reprezinta, de asemenea, recomandari ale guvernatorului BNR catre banci.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Mugur Isarescu sfaturi bancheri, #Isarescu bancheri tupeu, #Isarescu recomandari banci bancheri , #Guvernator BNR