Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Isarescu: Neplata datoriilor este un sport national, nu plateste nici statul

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 17:43
2130 citiri
Isarescu: Neplata datoriilor este un sport national, nu plateste nici statul
Foto: Reuters

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia ca neplata datoriilor a devenit un sport national in Romania, iar economia de piata va avea de suferit daca statul nu da un exemplu pozitiv prin plata arieratele.

Isarescu a declarat intr-o conferinta din Cluj ca cine consuma trebuie sa plateasca, altfel va fi eliminat din club, transmite Mediafax.

"Nu ne platim datoriile. Nu este economie de piata. Intr-o economie de piata ai consumat, ai platit. Este un obicei care te scoate din club, te elimina, consumi si nu platesti. Este un sport national, iar acum nu plateste nici statul. Statul trebuie sa dea exemplu despre plata la timp a obligatiilor sale, nu sa dea exemplu negativ, pentru ca atunci s-a stricat toata atmosfera economiei de piata", a afirmat guvernatorul BNR.

El a adaugat ca Romania trebuie sa invete din ciclul precedent al dezvoltarii sale si din propriile erori, explicand ca economia se supraincalzeste atunci cand PIB creste peste capacitatea economica a tarii, chiar si cu cele mai bune intentii.

"O fortare a ritmului de crestere economica spre 7-8% pe an este problematica si riscanta, nu pare sustenabila'', a spus guvernatorul BNR.

Mugur Isarescu a subliniat ca modelul de crestere economica accelerata practicat in Romania a stimulat consumul, dar nu si investitiile, cum s-a intamplat in Polonia sau in Ungaria. O astfel politica fiscala expansionista nu este sustenabila, pe fondul ''deficitului structural'' cu care se confrunta tara, a mai spus el.

Guvernatorul BNR a participat la Cluj, la manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la infiintarea primei institutii de invatamant economic superior in limba romana, Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#arierate datorii stat, #Romania datorii, #Isarescu arierate, #Isarescu crestere economica , #Guvernator BNR