Isarescu e gata sa adopte masuri neortodoxe de control al cursului leu-euro

Autor: Paul Barbu - Redactor
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 10:43
4065 citiri
Isarescu e gata sa adopte masuri neortodoxe de control al cursului leu-euro
Foto: business-forum.ro

Romania a facut multe greseli economice in perioada de dinaintea crizei economice mondiale este de parere Mugur Isarescu, care spera sa nu le repetam. Pe de alta parte, guvernatorul anunta ca BNR este gata sa ia si masuri mai putin ortodoxe pentru a tine cursul leu-euro sub control.

"Trebuie sa evitam greselile din perioada 2005-2008. Daca intra capitaluri straine, sa nu ne mai imbatam si sa spunem ca avem bani", a declarat miercuri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

"Intrarile mari de capitaluri ne pot duce la aprecierea cursului de schimb. Am incercat sa oprim aceasta apreciere prin faptul ca am cumparat 10 miliarde de euro, dar nu am reusit. (...) Piata a fost inundata cu lei pentru ca nu cumparam euro pe nasturi", a mai afirmat Isarescu vorbind de tentativa de stopare a aprecierii cursului.

Romania a fost foarte aproape de un "infarct" economic in 2009, adica de oprirea brusca a intrarii de capitaluri straine sau chiar de retragerea acestora. El a mentionat ca pentru o tara cu un PIB de 110 miliarde de euro, o scadere a capitalurilor cu 10 miliade euro poate fi fatala.

"Daca vor intra capitaluri mari straine, vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti nu numai prin pret, ci si prin productivitate, costuri scazute de productie, promovare corespunzatoare, deschiderea spre noi piete de export. Reformele structurale sunt esentiale in acest sens", a spus guvernatorul.

Potrivit lui, BNR intelege doaleantele exportatorilor pentru ca o crestere a exporturilor a dus la o crestere economica sustenabila.

Mugur Isarescu participa la Conferinta "Finance 2011", organizata de Fundatia Forum Invest.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#mugur isarescu bnr, #crestere economica , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Intrebarea ar fi: politicienii vor tine seama de analiza facuta de domnul Mugur Isarescu, sau acesta predica in pustiu? In articolul de pe Hotnews sunt citate avertismente dure adresate politicienilor si in special Primului Ministru.