Ziare.com

Isarescu: Pentru politicieni cresterea economica de 4% este egala cu recesiunea

Luni, 15 Septembrie 2008, ora 17:54

   

Isarescu: Pentru politicieni cresterea economica de 4% este egala cu recesiunea
Incetinirea ritmului de crestere economica nu echivaleaza cu recesiunea, indiferent daca unii considera ca ritmul este prea redus. Cei care spun altceva nu fac decat sa politizeze subiectul, este mai degraba politizare, sustine Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Oficialul BNR a explicat ca, din punct de vedere tehnic, recesiunea este definita ca o crestere negativa a PIB timp de doua semestre consecutive.

"Daca nu intelegem ce este recesiunea si spunem ca o crestere economica de 4% este recesiune, atunci se rupe firul. O slabire a cresterii economice, un ritm pozitiv, dar care dupa unii este prea mic, asta este politizare. Nu mai este stiinta noastra. O ducem la politicieni sa se intepe, dar noi trebuie sa tinem stindardul, sa utilizam notiunile", a explicat Mugur Isarescu, citat de Adevarul.

Afirmatia a fost facuta in contextual in care economia romaneasca s-ar putea sa nu mai suporte cresteri de 8-9%, similare cu cele inregistrate in primele doua trimestre din an.

In primul semestru, Romania a inregistrat o crestere a PIB de 8,8%, in timp ce in trimestrul doi aceasta a fost de 9,3%.

Mugur Isarescu considera ca o crestere economica de 6%, in conditiile actuale, constituie o performanta remarcabila, insa nu exclude aparitia unor opinii potrivit carora rata de crestere "s-a prabusit" cu 33%, in cazul unei diminuari a sporului PIB de la 9% la 6%, mai scrie publicatia centrala.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1095 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vrem 25%

vrem 25%

 

Procentele si teoriile financiare...

....trebuiesc explicate cu ajutorul balantei comerciale a Romaniei,a datoriei externe (datorita managementului deficitar de politica financiara nationala).BNR nu a avertizat constant guvernul despre problema stoparii adancirii datoriei esterne pe importuri inoportune de afaceri.Piata romaneasca putand oferi aceste produse din productia proprie. As dori sa vad pe d.l guvernator Isarescu cum s-ar descurca fara valuta adusa de cei ce lucreaza afara. Aceasta ar trebui partial stocata pentru plata pensiilor romanilor din strainatate si pentru diminuarea socului la trecerea Romaniei la moneda unica Euro. Valoarea cresterii economice a Romaniei NU ACOPERE volumul financiar al importurilor.O parte a valutei din cresterea economica este transferata de investitorii streini,in alte tari ca investitii sau depozite bancare. Alti afaceristi si mafioti scot valuta din tara ,desi produc marfuri la intern, valorificata in RON.Pentru astfel de operatiuni este nevoie de majorarea cresterii economice si stoparea deficitului de cont curent pana la un nivel rezonabil de siguranta.

 

Valuta.

La BNR sunt specialisti care nu pot gospodari finantele Romaniei. O crestere economica de peste 10% i-i pune in situatia de A NU STI sa o gestioneze. NU AVEM RESTRICTII la consumul valutei,care se impune in anumite situatii.In curand daca vom achita deficitul balantei de plati cu ce avem acum la BNR ,aceasta va ramane cu camara goala.Cand vom avea deficit comercial extern "ZERO" d.le Isarescu ? Ce politica financiara aplicati in acest sens ? Noi vedem ca NICIUNA. Dece nu va puneti in ipoteza cresterii economice"zero" ca sa puneti in aplicare nomele ce se impun acestei situatii ? Ia vedeti ce spune d.l Ion Tiriac, ca nu stie ce sa faca cu bani;in aceiasi situatie santeti si d,voastra la BNR. Cu stiinta ?;e de rau !Fara stiinta;e si mai rau.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor