Isarescu: politica monetara poate avea efecte perverse

Marti, 19 Februarie 2008, ora 09:29
1976 citiri
Isarescu: politica monetara poate avea efecte perverse

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a vorbit despre leu, inflatie, credite si salarii si a explicat de ce in Romania este nevoie mai mult decat oricand de un mix de politici economice, in conditiile in care politica monetara este supraincarcata.

"Atunci cand a promovat intarirea politicii monetare, BNR a subliniat si nevoia intaririi politicii de venituri prin corelarea cresterii salariale cu cresterea productivitatii. O politica de venituri laxa nu poate sa fie contrabalansata decat partial de intarirea politicii monetare.

Daca restrictionarea creditarii se face prin masuri de politica monetara - majorarea dobanzii - si nu administrative, plafoane de creditare, ea poate avea si efecte perverse.

Combinatia politica monetara tare (in sensul majorarii dobanzii) si politica salariala laxa (in sensul cresterii salariilor peste productivitate) poate sa fie chiar nociva. De ce? Pentru ca majorarea dobinzii poate duce la aprecierea cursului si, deci, la erodarea competitivitatii externe, iar cresterea salariilor mananca de asemenea din competitivitate si ambele se reflecta in largirea deficitului extern", a declarat Mugur Isarescu pentru Cotidianul.

Guvernatorul BNR a salutat preocuparea bancherilor pentru riscurile ce deriva din avansul prea rapid al creditelor in valuta si arata de ce BNR nu a apelat explicit la clauzele de exonerare, desi Romania a ratat tinta de inflatie.

Isarescu a spus despre creditul in valuta ca reprezinta intr-adevar un pericol pentru romanii neacoperiti pentru riscul valutar.

In prezent situatia din Romania este caracterizata prin cresterea cererii, adica a consumului. In plus investitiile sunt la un nivel peste posibilitatile productiei interne de bunuri si servicii iar politica monetara nu mai are limite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Scăderea inflației la 6,6% nu înseamnă că am scăpat de prețuri ridicate. „Oamenii nu mai consumă, sunt deja epuizați și sărăciți”
Rata anuală a inflației a coborât în luna martie 2024 la 6,61%, de la 7,23% în februarie, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 2,81%, cele nealimentare cu 8,06%, iar...
#Isarescu, #BNR, #inflatie, #politica monetara , #Guvernator BNR