Isarescu: Problemele Romaniei sunt majorarile salariale

Luni, 03 Noiembrie 2008, ora 14:51
3056 citiri
Isarescu: Problemele Romaniei sunt majorarile salariale

Cresterea salariilor pune cea mai mare presiune pe inflatie, aceasta riscand sa-si inceteze evolutia descendenta inregistrata in trimestrul al treilea, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Printre factorii care au contribuit la evolutia favorabila a inflatiei in intervalul iulie-septembrie, Isarescu a amintit de relansarea productiei agricole si scaderea pretului la titei.

"Pe partea de accentuare au actionat numai o parte dintre preturile administrate, in special cele la gaze naturale si energie electrica", a explicat seful Bancii Centrale. Acesta a facut trimitere si la preturile serviciilor mai ales ca o buna parte dintre acestea sunt indexate la euro, a carui volatilitate a fost destul de crescuta in intervalul amintit.

Pentru perioada urmatoare, Mugur Isarescu a recunoscut ca a facut mici modificari in prognoze, printre care si amanarea anuntarii tintei de inflatie pentru 2010. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an, de la 6,6% la 6,7%, si cea pentru decembrie 2009, de la 4,2% la 4,5%

In acceptiunea guvernatorului BNR, printre factorii care vor influenta semnificativ inflatia in 2009 se regasesc preturile volatile ale marfurilor alimentare, cursul de schimb valutar si politica viitorului guvern.

Calculele BNR pot fi stricate in campania electorala

Pana atunci, inflatia ar putea fi influentata semnificativ de "jocul politic, specific perioadei electorale", acesta fiind de natura sa majoreze anticipatiile inflationiste.

Posibile efecte negative vin si dinspre preturilor produselor de import si dinspre serviciile a caror preturi sunt administrate. In schimb, pretul international al petrolului ar putea contribui la procesul dezinflationist.

Isarescu a amintit si de faptul ca, anul viitor, cresterea economica se va diminua, in contextual actualei crize economice care va taia mult din profiturile companiilor internationale prezente in Romania.

"Nu trebuie sa uitam ca, in ultimii trei-patru ani, Romania a beneficiat de reinvestiri ale profiturilor realizate de multinationalele prezente pe piata locala. Romania s-ar putea sa intre intr-o perioada mai putin benefica din acest punct de vedere", a mai sustinut Mugur Isarescu.

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#Mugur Isarescu, #BNR, #inflatie, #previziuni, #salarii, #raport trimestrial , #Guvernator BNR