Isarescu: Trebuie sa crestem economia prin crearea unor noi locuri de munca

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 12:10
2118 citiri
Isarescu: Trebuie sa crestem economia prin crearea unor noi locuri de munca
Foto: Arhiva

Criza din zona euro nu are logica, iar Romania trebuie sa implementeze un model de crestere care sa creeze noi locuri de munca, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Cum poti sa vorbesti despre criza zonei euro, cand ea nu are o logica", a spus guvernatorul, care a atras atentia asupra cresterii datoriilor externe in mai multe tari europene.

"Economia mondiala pare sa fie blocata pe o crestere redusa, desi s-au facut eforturi pentru cresterea economica fara precedent. S-a introdus o terminologie noua, numita crestere inclusiva, adica un model de crestere economica care sa creeze locuri de munca. Trebuie sa stam si noi in trena realitatii", a afirmat Isarescu.

"In UE, programul de la Lisabona, care prevede intrarea Europei cu putere intr-o perioada de competitvitate cel putin comparabila cu regiunile care se dezvolta rapid, este un esec. Trebuie vazut in ce masura o Europa multiculturala poate realiza acest lucru", a adaugat guvernatorul BNR.

El a mai mentionat ca exista cativa analisti economici care au reusit sa depaseasca bariera comunicarii publice.

"Vocea analistilor bancari poate fi una cu mai mare greutate. Aveti voci care s-au impus in media romaneasca, sunteti citati cu respect. Este bine ca sunteti diversificati, ca de fiecare data ca sunt mai multe voci care sustin puncte de vedere diferite cu acelasi profesionalism, iar mesajul devine mai credibil.

O parte din dumneavoastra ati reusit sa faceti acel salt extraordinar de important, adica sa spuneti cuvinte complicate din acest domeniu prin unele mai simple si sa faceti si rating, iar mesajul dumneavostra sa treaca de aceasta bariera hidoasa a comunicarii publice", a mentionat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai afirmat ca apreciaza faptul ca deciziile sale sunt uneori contestate, atata vreme cat opiniile sunt bine argumentate.

"Aduceti o contributie importanta la decizile BNR, nu vrem sa avem avocatii nostrii, ne bucuram chiar cand ne criticati, nu aceasta este problema in Romania. Trebuie sa apara opinii pertinente, profesioniste si sa nu fie pline de idei simpliste pentru ca populatia este dezorientata. Daca repeti zi de zi ca solutia se afla dupa colt iar BNR sau FMI nu vrea sa o adopte, se ajunge la ideea de complot impotriva Romaniei si nu avem nevoie de asa ceva in tara noastra. Inchei multumindu-va ca va asumati aceasta responsabilitate", a conchis Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#Mugur Isarescu, #crestere econmica Romania, #locuri de munca Romania, #economie Romania, #BNR , #Guvernator BNR