Isarescu trimite bancherii la scoala: Nu aveti incotro. Sa nu va suparati pe mine

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 20:01
4769 citiri
Isarescu trimite bancherii la scoala: Nu aveti incotro. Sa nu va suparati pe mine
Foto: Hepta.ro

Industria bancara are nevoie de un stadiu de profesionalizare a resursei umane pentru ca se dezvolta tehnologiile si maniera de guvernanta, a declarat, miercuri, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul "Banking Compliance Summit", organizat de Institutul Bancar Roman (IBR).

"Aflu din nou ca am dreptate si repet ca am nevoie de un nou stadiu de profesionalizare a resursei umane din banci. A mai fost un program si s-au creat atunci cateva zeci de mii de bancheri comerciali, aproape din nimic. Nu am mostenit de la comunism bancheri. In comunism era norma de creditare, planul, si urmareai sa fie indeplinit planul.

Ne trebuie programe obligatorii de pregatire, nu numai in-house, ca le-ati dezvoltat destul. Sa nu va suparati pe mine. Industria se dezvolta, tehnologiile se dezvolta, maniera de guvernanta se dezvolta. Nu aveti incotro. La scoala. Incepem cu noi. Si cu cei de la Banca Nationala, sa nu fie suparare, si noi trebuie sa... bineinteles ca nu suntem bancheri comerciali", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, un scop primordial al fiecarei institutii de credit ar trebui sa il reprezinte dezvoltarea resursei umane, formarea unor angajati informati si eficienti. Totodata, seful bancii centrale considera ca angajatii de la ghisee trebuie sa fie mai bine platiti.

Citeste si Isarescu spune ca e o "neghiobie" sa inciti populatia impotriva bancilor. Dar nici bancile sa nu "taie clientul la beregata"

"Ei sa dispuna de un set de competente, abilitati si cunostinte profesionale actualizate in timp real. Tehnologia moderna ne ofera aceasta posibilitate. Angajatii care lucreaza cu clientii, de la ghiseu, cred ca trebuie mai bine platiti. Treaba voastra, de manageri, de unde gasiti resursa. Mai taiati, poate, din alte parti. Va trebui sa fie bine platit.

Daca e obosit si plictisit nu are cum sa fie politicos, intelegator, sa aiba bunavointa, empatie. Am citit ca angajatii care beneficiaza de programe de training coerente si sustinute sunt mai productivi, au o fluctuatie mai scazuta, mai eficienti, mai responsabili si au nevoie de mai putina supraveghere. Alocati mai putine resurse la controalele interne, uneori sunt obositoare", a mai aratat guvernatorul BNR.

Acesta a mentionat ca angajatii de la ghiseele bancilor, in 90% din cazurile in care nu au o explicatie, spun ca normele Bancii Nationale nu ii lasa sa faca anumite lucruri, desi nu este adevarat, astfel ca bancile din Romania trebuie sa isi asume, din ce in ce mai mult, specializarea continua a personalului.

"Spunem mereu ca bancile sunt unitati autonome, care urmaresc profitul, si lumea intelege ca e un minister al bancilor, ministru e guvernatorul, toti aia sunt subordonati si trebuie sa asculte. Noi dam normele. Nu este in avantajul bancilor comerciale un asemenea comportament, dar el se repeta.

La ghiseu, in 90% din cazuri, cam asa cand nu au o explicatie, din ignoranta, necunoastere, nerespectarea regulilor, spun ca nu ii lasa BNR, sau ii obliga BNR, depinde cum le convine. Bancile din Romania trebuie sa isi asume, din ce in ce mai mult, specializarea continua a angajatilor si mentinerea unei conduite adecvate a acestora sunt prioritati in strategia de dezvoltare si cea de compliance", a afirmat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#bancheri scoala, #Mugur Isarescu bancheri scoala , #Guvernator BNR