Isarescu: Volksbank, o banca cu probleme, vanduta cu discount

Luni, 09 Februarie 2015, ora 17:53
4443 citiri
Isarescu: Volksbank, o banca cu probleme, vanduta cu discount

Volksbank este o banca cu probleme, iar solutia a fost vanzarea la un pret cu discount, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Declaratia a fost facuta in contextul in care aceasta institutie financiara detine un portofoliu important de credite in franci elvetieni.

"Volksbank a fost o banca cu probleme in Romania si, in limitele in care putem sa vorbim despre o singura banca, v-am spus ca avem limite severe de a discuta de o singura banca, pot sa va confirm acest lucru. Problemele s-au legat de sus, de la managementul bancii, la asumarea riscurilor, la implicarea masiva in creditarea in valuta si pana la final.

Deci, solutia lor a fost vanzarea bancii la un pret cu discount. Dar mai mult de atat nici nu cred ca este bine sa aflati de la BNR", a spus Isarescu, intrebat daca apreciaza ca Volksbank a fost o institutie supravegheata bine de catre banca centrala inainte de declansarea crizei, potrivit Mediafax.

Banca Transilvania preia Volksbank UPDATE: Ce se intampla cu creditele romanilor

El a punctat faptul ca nu poate da mai multe detalii despre aceasta achizitie si ca mai multe informatii pot fi obtinute de la cumparator, adica Banca Transilvania.

"S-a negociat puternic pentru ca activele bancii sa fie vandute la o valoare la care actionarul bancii sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare (...) Nu a fost un caz fericit experienta acestei banci in Romania, cu toate ca era o banca austriaca. Se stie acest lucru si peste hotare si in Romania", a afirmat Isarescu.

Din totalul celor cu imprumuturi in franci elvetieni inregistrate in bilanturile bancilor, aproape o treime (32%) se regasesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Romaneasca si 2% la OTP Bank.

BT preia Volksbank

Pe 10 decembrie, Banca Transilvania (BT) a anuntat achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania.

La acea vreme, cele doua banci au anuntat ca "vor functiona ca entitati bancare distincte in urmatoarele luni, pana la finalizarea formalitatilor legale si obtinerea tuturor aprobarilor aferente", iar dupa inchiderea tranzactiei va incepe integrarea Volksbank Romania in structura BT, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

In prezent, Banca Transilvania este cea mai mare institutie bancara cu capital privat majoritar romanesc si se afla pe pozitia a treia in topul bancilor din Romania, cu o cota de piata in functie de active de 9,7%, in crestere.

Ce face BT cu clientii Volksbank cu credite in franci

Banca Transilvania a anuntat, la finalul lunii ianuarie, ca pregateste un set de masuri pentru clientii Volksbank Romania care au credite in franci elvetieni si care sunt afectati de aprecierea puternica a monedei elvetiene, estimand ca va putea oferi solutii viabile in aproximativ trei luni, dupa finalizarea preluarii acestei banci.

Banca Transilvania pregateste solutii pentru clientii Volksbank care au credite in franci

Consiliul Concurentei a emis, la cererea Bancii Transilvania, o decizie de derogare de la prevederile Legii Concurentei, astfel incat institutia de credit sa se poata implica in activitatea Volksbank Romania si Volksbank Services Romania inainte de obtinerea autorizatiei din partea autoritatii de concurenta pentru preluarea acestora.

Solutiile finale vor fi prezentate dupa consultari cu BNR, Ministerul Finantelor si, dupa caz, cu foruri legislative relevante.

Volksbank Romania a anuntat ca va mentine pentru o perioada de trei luni, pana la 17 aprilie, cursul de schimb franc/leu folosit de banca la 31 decembrie, de 3,8035 lei, pentru a ajuta clientii care au credite in moneda elvetiana.

Veste buna pentru romanii cu credite in franci la Volksbank: Banca ingheata cursul monedei elvetiene (Video)

cat ar valora tranzactia

Tranzactia ar valora 600 milioane de euro, potrivit unor surse din piata financiara. Avand in vedere ca expunerea Volksbank pe operatiunile din Romania (linii de credit, depozite si capital) este de aproximativ 1,6 miliarde de euro, actionarii bancii isi asuma de fapt o "pierdere" de un miliard de euro.

Cat a costat preluarea Volksbank Romania de catre Banca Transilvania

Unitatea Volksbank din tara noastra era o piatra de moara. Ea a inregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici insa cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Cele mai multe au fost generate de provizioane.

Pe de alta parte, achizitia este o oportunitate pentru BT, avand in vedere pretul.

"Dupa integrare, avand in vedere cotele de piata ale celor doua banci, Banca Transilvania isi va continua planul de a ajunge pe locul 2 in topul bancilor din Romania. BT este bine capitalizata, are lichiditate mare, o cota de piata in crestere si rezultate financiare pozitive", a punctat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Isarescu vanzare Volksbank, #Isarescu Volksbank probleme, #probleme Volksbank , #Guvernator BNR