Leul, la fel de stabil ca cele mai vulnerabile monede din regiune

Luni, 18 Iulie 2011, ora 13:49
2879 citiri
Leul, la fel de stabil ca cele mai vulnerabile monede din regiune

La sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce tot mai multa lume a inceput sa se ingrijoreze cu privire la evolutia monedei nationale, care a stabilit un nou record negativ in raport cu euro, guvernatorul BNR a tinut sa dea asigurari ca "leul nu se simte mai rau decat forintul, zlotul sau coroana".

"Nu se intampla nimic deosebit cu leul decat se intampla cu alte valute care au politici de flotare mai mult sau mai putin libere, mai mult sau mai putin controlate (...) Inclinatia voastra de a spune ca cursul este influentat de banca, ca a intervenit banca ori nu a intervenit banca cred ca este o preocupare falsa.

Bineinteles ca o banca centrala influenteaza cursul. Influenteaza si direct, prin interventii, si prin politica monetara, prin nivelul dobanzilor. Dar comportamentul, observati, este cam acelasi", a precizat, vineri, Mugur Isarescu.

Potrivit guvernatorului BNR, chiar daca pe plan intern moneda nationala a dat impresia ca fluctueaza foarte mult, privita in context regional, aceasta a fost cea mai stabila din punct de vedere al volatilitatii.

"Variatiile cele mai mari le-a avut zlotul, (Polonia este- n.red.) tara care s-a apropiat cel mai mult de ceea ce economistii numesc flotare libera (...) Daca ne uitam la volatilitate, indicele arata ca leul, ca indicator de volatilitate, a fost cel mai stabil (...)

Pe o perioada de criza nu vad ce am fi castigat noi ca tara daca volatilitatea cursului ar fi fost mai mare. Cand se depreciaza, intram in panica si ne tremura capul, ne luam de par in fata televizorului, cand se apreciaza nu ne revenim si atunci ni se pare ca e ceva rau", a mai spus Isarescu.

Explicatiile date de Mugur Isarescu ar fi putut linisti cat de cat spiritele, daca acestea nu veneau intr-un moment nepotrivit.

La cateva ore dupa ce guvernatorul BNR a "pus fata in fata" graficele de evolutie ale leului, forintului, zlotului si coroanei cehesti, pe Bloomberg aparea un material referitor la cele mai vulnerabile monede din pietele emergente.

Potrivit unei analize a Citigroup, citate de publicatia economica, forintul si zlotul se numara printre cele mai vulnerabile monede nationale, in cazul unei noi crize iscate de problemele din zona euro.

"Situatia din Europa a atins un moment critic. Fie liderii zonei euro vin cu o terapie soc, fie situatia se deterioreaza semnificativ (...) Daca nu se intervine concret, ne asteptam ca mai multe monede sa evolueze rau, cu zlotul si forintul in cele mai grave situatii", se precizeaza in raportul Citigroup.

Intr-adevar, in raportul intocmit de analisul Monty Gandhi, nu se mentioneaza nimic despre posibila vulnerabilitate a monedei romanesti, dar graficele prezentate de guvernatorul BNR ne arata clar ca stabilitatea leului este in stransa legatura cu forintul unguresc si zlotul polonez.

Altfel spus, impactul negativ pe care il va avea evolutia din zona euro asupra celor doua monede s-ar putea rasfrange in aceeasi masura si asupra leului, iar atunci faptul ca acesta "nu se simte mai rau decat forintul, zlotul sau coroana" nu va mai fi un lucru chiar atat de bun.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#volatilitate leu forint, #volatilitate le zlot, #zlot forint monede vulnerabile, #Mugur Isarescu, #raport Citibank Bloomberg , #Guvernator BNR