Modelul de crestere economica Isarescu-Kovesi

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Luni, 29 Februarie 2016, ora 07:25
9530 citiri

"Oficial imi merge bine...", cum spune un celebru slagar, dar realitatea este intrucatva diferita.

Avem crestere economica record european si o apreciata stabilitate macroeconomica, dar transpunerea acestor realizari in real potential de crestere si imbunatatire a starii natiunii este inca extrem de modesta.

Incep sa apara semne de intrebare in legatura cu resursele existente, iar refuzul prim-ministrului de a accepta variantele legii salarizarii unitare in urma insuficientei bugetare reflecta prudenta fata de posibilitatea aparitiei unor situatii dificile.

Nu este un secret ca perspectiva economiei globale este ingrijoratoare, fapt ce va fi inevitabil resimtit si de economia noastra, iar factorii interni de crestere nu pot face minuni intr-un an electoral.

Nevoia de crestere economica este insa vitala pentru a putea consolida trendul ascendent al economiei, singura garantie a unei dezvoltari sustenabile pe o perioada mai lunga.

Intern, factorii principali de crestere pentru 2016 raman tot cei conventionali, adica exportul si consumul, dar efectul lor ar putea fi diminuat prin incetinirea ritmului cererii pe pietele occidentale si de o posibila plafonare a veniturilor salariale si a pensiilor.

In aceste zile, au aparut insa posibilitati noi de finantare a cresterii prin pozitiile exprimate public de catre Mugur Isarescu si Laura Codruta Kovesi. Am putea denumi, asa dupa cum se obisnuieste in manualele de economie, modelul Isarescu-Kovesi.

In ce consta acest model? In introducerea a doi factori neconventionali ai cresterii. Primul: potentialul financiar al diasporei si al doilea: sumele provenite din recuperarea prejudiciilor. O adunare simpla a celor doua surse ar notifica suma de 25-30 miliarde de euro.

"Pe langa cele 7 miliarde trimise anual la familii, diaspora ar avea la saltea 28 de miliarde de euro, pe care statul roman vrea sa-i atraga ca investitii in Romania.

Sunt cifre aproape socante. Potentialul de economisire al romanilor din strainatate depaseste orice asteptari, iar preferintele lor de investitii se schimba spre altceva, de la a-ti face o casa mare prin Maramures sau altundeva, cum era pana acum", a declarat Isarescu la data de 17 februarie ac.

La randul sau, L.C.Kovesi a declarat cu ocazia Raportului pe 2015 ca peste 470 milioane euro reprezinta doar spaga luata pe un singur an.

Intr-adevar, sunt sume importante care ar rezolva multe dintre obiectivele prioritare ale dezvoltarii pe termen mediu si ar feri Romania de pericolul cresterii ratei de indatorare, numai ca sunt sume potential existente, nu si efectiv atrase in economie.

Atat Mugur Isarescu, cat si Laura Codruta Kovesi au dreptate atunci cand atentioneaza asupra oportunitatii folosirii unor surse de finantare neconventionale unui model clasic de crestere dar, din fericire, aparute in acest moment ca o oportunitate istorica pe care Romania o are de a se finanta si altfel decat prin valoarea adaugata creata in economia sa reala.

Sunt surse atrase conjunctural, dar extrem de utile momentului actual. Nu stim cat si cand aceste sume ar putea intra in circuitul bugetar, dar ar reprezenta o oportunitate de finantare nu numai cu efect economic imediat, dar si cu efect social pe termen lung.

Astfel, finantarea din banii diasporei ar contribui la o mai stransa legatura a acesteia cu tara prin "repatrierea" economiilor membrilor ei, iar recuperarea prejudiciilor ar fi un proces de "reparare" a daunelor aduse tarii prin efectele procesului coruptional de sifonare a banului public.

Acest "model" ar putea utiliza oportunitatea creata, numai ca Romania are talentul national de a rata oportunitatile conjuncturale de finantare. A ratat oportunitatea finantarii prin valorificarea creantelor dinainte de 1990, a ratat oportunitatea utilizarii eficiente si depline a fondurilor europene si ar putea rata si aceasta ultima oportunitate, daca nu se pregateste rapid pentru obtinerea surselor amintite.

Banii diasporei nu vor fi investiti numai pentru ca nu isi va mai construi case prin Maramures. Va trebui elaborat si aplicat un sistem legal special orientat spre cointeresarea diasporei si spre garantarea utilizarii corecte si echitabile a sumelor investite.

Parteneriatul public-privat pare a fi cea mai buna solutie pentru atragerea diasporei in finantarea unor mari proiecte de infrastructura, energetica, turism si agricultura. De asemenea, ar putea fi atrasa in finantarea unor proiecte de interes regional sau local, in functie de apartenenta nativa la acele locuri, dar ar putea fi emise si bonuri sau obligatiuni de stat cu destinatie speciala pentru romanii din strainatate.

Nici din punctul de vedere al recuperarii prejudiciilor, cadrul si instrumentarul actiunii inca nu functioneaza la cote optime. Rata recuperarii este inca extrem de mica si fara posibilitatea elaborarii unui calendar real, apt de a asigura un ritm si o continuitate necesare oricarui business plan.

S-a spus ca insuficienta atragere a fondurilor europene si, mai ales, pierderea lor ar fi o adevarata crima pentru viitorul natiunii. Pierderea rarei oportunitatii de a utiliza capitalul diasporei si recuperarea prejudiciilor ar fi o prostie si o dovada de incapacitate institutionala, deoarece presupune un efort infinit mai mic decat cel de atragere a fondurilor europene.

Sper ca expertiza europeana a Guvernului tehnocrat sa gaseasca mijloacele pentru a nu fi nici criminali si nici prosti, demonstrand ca putem exploata oportunitatea unei cresteri economice cu factori neconventionali.

Este o ocazie rara pe care nu ar trebui sa o ratam.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
#crestere economica Romania, #investitii diaspora Romania, #recuperare prejudicii economie , #Guvernator BNR