Mugur Isarescu: Detensionarea situatiei politice ar ajuta leul

Joi, 02 August 2012, ora 16:02
3047 citiri
Mugur Isarescu: Detensionarea situatiei politice ar ajuta leul
Foto: TVR Info

Detensionarea situatiei politice din Romania ar ajuta foarte mult atat cursul de schimb valutar, cat si economia, a declarat, joi, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Potrivit spuselor sale, acest lucru ar conduce la cresterea credibilitatii in ochii investitorilor. "Multi nu vor sa plece, vor sa ramana in Romania", a precizat Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa, dupa sedinta de politica monetara, in care s-a stabilit mentinerea dobanzii cheie la 0,75%.

Din cauza suprapunerii crizei din zona euro peste tensiunile politice de pe plan local, iesirile nete de capital, cu efect negativ asupra cursului de schimb a leului, s-au majorat.

Curs euro - leu Scandalul politic impinge euro peste 4,6 lei/unitate

"Noi vorbim de o suprapunere a unor evenimente globale si, cu precadere, evenimente din Europa, cu tensiunile politice interne. Cu alte cuvinte, aceasta suprapunere a accentuat iesirile de capital. Ele se manifesta pe mai multe canale: o parte din titlurile de stat emise in lei si aflate in posesia nerezidentilor, dupa datele noastre, au fost vandute.

A crescut oferta de lei si, concomitent, si cererea de valuta. O asemenea miscare, avand proportii pentru dimensiunile economiei romanesti - cateva miliarde de lei, dupa datele noastre, pe care urmeaza sa le analizam - influenteaza piata valutara din Romania si cotatiile leului", a explicat Isarescu.

Un alt canal pentru iesirile de capital este reprezentat de faptul ca nu se reinnoiesc la scadenta liniile de credit ale unor banci comerciale. "Nu avem intreruperi ale acestor linii, dar observam o inclinatie mai scazuta pentru a reinnoi, cu diverse explicatii. Creeaza probleme in domeniul finantarii deficitului de cont curent", a spus guvernatorul BNR.

Aceste iesiri de capital ar fi putut fi contrabalansate, de exemplu, de intrari mai mari de fonduri europene, insa acest lucru nu s-a observat, potrivit lui Isarescu. "Pentru ca tensiunile sa se atenueze, aceste iesiri au fost contrabalansate de BNR, prin metode specifice, nu numai prin interventie", a precizat seful bancii centrale. Astfel, BNR nu intervine intotdeauna direct in piata.

BNR a mentinut rata dobanzii de politica monetara

Flexibilitatea cursului de schimb ajuta, de obicei, in conditiile de incertitudine, iar acesta si-a facut datoria, a apreciat Isarescu.

"Problema de fond este cea a costurile cu care se finanteaza datoria publica a Romaniei. Aici trebuie sa fim foarte atenti. Cursul si-a facut datoria pentru ca, cel putin pana acum, ne-a dat posibilitatea sa mentinem o relativa stabilitate pe piata monetara si la nivelul costurilor la care s-a finantat deficitul public", a spus guvernatorul BNR.

Potrivit acestuia, exista si motive pentru o scadere economica in Romania, luand in considerare faptul ca agricultura va avea de suferit, pe fondul secetei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Mugur Isarescu depreciere leul, #detensionare situatie politica leu , #Guvernator BNR