Mugur Isarescu: Incercarea BNR de a pastra un curs de echilibru a fost corecta

Joi, 12 Iulie 2012, ora 12:22
3360 citiri
Mugur Isarescu: Incercarea BNR de a pastra un curs de echilibru a fost corecta
Foto: Daylife

Banca Nationala a Romaniei a respectat regula stricta de a vinde in piata doar ceea ce a cumparat de la Ministerul Finantelor, care s-a finantat, in mare parte, din resurse externe, a precizat guvernatorul Mugur Isarescu, referitor la deprecierea monedei nationale din ultima perioada.

"Problema cursului de schimb si a interventiilor BNR trebuie vazuta in acest context. Ministerul Finantelor ii da la BNR si BNR ii vinde pe piata cand exista o volatilitate prea mare pe curs. Incercarea noastra de a pastra un curs de echilibru, in conditiile in care cursul este, in mare masura, determinat de piata, a fost corecta", a declarat guvernatorul bancii centrale, in cadrul unei conferinte organizate la sediul BNR, "Mugur Isarescu si invitatii sai".

Potrivit spuselor sale, trebuie sa existe un echilibru al cursului, deoarece in jurul acestuia se va "invarti" competitivitatea tarii pentru totdeauna. In plus, stabilitatea cursului este esentiala pentru intrarea Romaniei in mecanismului cursului de schimb valutar (ERM II), in pregatirea intrarii in zona euro, prin urmare nu se insista doar pe cursul de piata, care poate fi "dezaliniat" de la realitate.

"Exista trei conditii pentru determinarea cursului central cu care se intra in zona euro: cursul sa fie cat mai stabil, evaluarile care se fac de Uniunea Europeana si de tara gazda si negocierile legate de situatia din ERM II", a explicat Isarescu.

El a adaugat ca nu poate fi utilizat cursul de schimb drept metoda de stimulare a competitivitatii, daca nu exista capacitati de productie excendetare in tara. "Vrei ca deprecierea sa duca la crestere economica prin exporturi, trebuie sa ai capacitati. Nu vad aceasta situatie", a precizat guvernatorul.

Pe de alta parte, deprecierea afecteaza negativ importurile, iar pentru recastigarea pietei, este nevoie de capacitati de productie.

Nu exista mecanisme pentru stimularea economiei

Guvernatorul bancii centrale este de parere ca nu stimularea consumului din import este solutia pentru relansarea economica, acest lucru fiind posibil prin atragerea fondurilor europene si a investitiilor majore.

"Nu avem nici mecanisme pentru a stimula economisirea. Schimbam dobanzile pentru a stimula economisirea, dar creste putin si scade consumul, un alt factor in care ne-am pus atatea sperante. Un om nu poate, in acelasi timp, sa creasca si nivelul economisirii si al consumului", a comentat Isarescu.

Insa, in timpul cat avem acordul cu institutiile financiare internationale, Romania ar trebui sa profite si sa acceseze fondurile europene.

"Mai putem spera la marile investitii de capital, vorbim de miliarde. Nu vorbim de 10 - 100 de milioane. Bursa noastra este cum este. Nici nu cred ca, avand in vedere conditiile actuale si situatia geografica, am putea atrage mari investitii de portofoliu", a spus seful BNR.

In plus, nici investitiile in sectoare neproductive, cum ar fi marile centre comerciale, nu stimuleaza economia, avand in vedere ca sunt limitate, iar multi romani isi fac cumparaturile in strainatate.

De asemenea, Isarescu este de parere ca exista o supra-capacitate de productie in toate tarile emergente din lume, care "va exploda". In domeniul auto, de exemplu, exista o supra-capacitate de 30 - 40 la suta, prin urmare investitorii nu vor veni in Romania decat daca vor avea motive foarte bune.

"A mai juca pe cartea stimularii unui eventual consum, care, din cate vedem, se observa in importuri, ar trebui sa ai capacitati de productie excendentare, care de abia asteapta piata de desfacere. Dar acestea nu exista", a conchis Isarescu.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#Mugur Isarescu stabilitate curs, #Mugur Isarescu stimulare economie , #Guvernator BNR