Mugur Isarescu - omul banilor si al cuvintelor

Sambata, 02 Octombrie 2010, ora 15:20
2941 citiri
Mugur Isarescu - omul banilor si al cuvintelor
Foto: nato.mae.ro

Face parte din elita Romaniei. Este cel mai longeviv Guvernator de Banca Centrala din lume. Este un om integru. Nu s-a lasat influentat de politica. A refuzat in mai multe randuri statutul de premier. Mugur Isarescu este un nume sonor intre personalitatile din Romania. Stie sa vorbeasca si ii place dulcele grai romanesc.

De cate ori apare pe ecrane, sau la conferinte, nu se limiteaza doar la a prezenta succint o situatie. Nu. Dansul o nuanteaza, ii ofera colorit, impozanta, importanta.

Stie sa te faca sa crezi ca tot ceea spune nu poate fi decat adevarul. Este perfect constient de greutatea vocabularului bancar si mai ales al politicilor macroeconomice, incat poate sa vorbeasca o ora despre un subiect economic pentru ca la sfarsit auditoriul sa nu fi inteles mai mult de 30% din ceea ce a spus.

Incerc sa reproduc mai jos o pilda spusa de d-nul Guvernator Mugur Isarescu la conferinta de la UBB Cluj, in fata a sute de studenti.

Omologul sau, Ben Bernanke, este audiat de catre Judecator in cazul unor situatii economice. Este invitat domnuluiul Guvernator in boxa pentru a explica ce s-a intamplat. Incepe domnul Guvernator sa explice aproape doua ore ceea ce s-a intamplat legat de motivul acuzarii sale. Dupa cele doua ore, Judecatorul, obosit, il intrerupe pe Guvernator: "Va multumesc, domnule Guvernator, AM INTELES tot ceea ce ati explicat, va rog acum sa luati loc!"

Reactia domnului Guvernator a venit prompt."Nu vreau sa va intrerup, domnule Judecator, dar daca dumneavoastra, sau oricine de aici din sala a inteles mai mult de 10% din ceea ce am spus mai devreme, atunci inseamna ca nu m-am exprimat corect!"

A incercat atunci, in sala, in fata atator studenti sa ne faca sa intelegem importanta cuvintelor intr-o piata atat de sensibila si de volatila. Cateva citate din Mugur Isarescu sunt pregatite in continuare, citate adunate din declaratiile sale publice.

"Bogatia nu se face prin decrete. De 200 de ani citam din cartea lui Adam Smith despre bogatia natiunilor si, probabil, nici acum nu o intelegem. Bogatia se face prin munca, printr-un efort major al colectivitatii umane."

"Modelul meu in viata este romanul tacut, muncitor si sfios, care isi iubeste pamantul si tara, fara sa faca parada de patriotism."

"Banii adevarati nu pica din cer, nici nu apar din tiparnita asa cum cred unii."

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim din criza, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat."

"Adevarul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare si tendinta cealalta, de a se vorbi ca imperativa despre nevoile sociale si sa nu se vorbeasca despre aspectul financiar"

"Sunt ingrijorat de calitatea dezbaterii publice, care merge cu insistenta pe un stat social cu venituri mici. Asa ceva nu exista nicaieri in lume."

"Consider ca folosirea cuvantului "austeritate" a fost nefericita. Eu am folosit inca de la inceputul anului 2009 cuvantul "corectie".

Intr-adevar, daca spui: "Salariile trebuie sa scada cu 20%", pare ceva de austeritate. Daca spui: "Salariile in sectorul bugetar au crescut in 2007 si 2008 cu 80%, s-a sarit calul si nu se poate sustine o crestere de 80%", nu se poate de catre 60%. Aici este o corectie".

"Discursul public impinge lucrurile spre o taxa inflationista si nu putem sa nu intervenim".

"Va pot spune ca leul nu s-a devalorizat, ci a revenit la nivelul de acum patru ani, este un ciclu cu care trebuie sa ne obisnuim."

"Cand o banca cumpara valuta, mentalul colectiv spune ca este un lucru benefic, iar a tipari bani in mentalul colectiv este un lucru rau. Banca Nationala cumpara valuta cu mana dreapta si o sterilizeaza cu mana stanga. Daca BNR o sa vanda acum valuta o sa spuneti ca este rau, insa ce trebuie de retinut este ca intre cauza si efect sunt siruri lungi.

"Politica monetara va deveni mai eficienta. N-are nicio sansa intr-o tara in care cultura economica este redusa. Mai ales acolo unde este trivializata".

"Efortul de a transmite ceva clar, care sa nu dea nastere la interpretari, este enorm. Sa spui in alte cuvinte decat de stricta specialitate un mesaj catre public si sa nu fie trivializat. Nu poti sa cobori mai jos pentru a explica lucrurile tehnice".

Acesta este Guvernatorul BNR, omul care din castelul sau aurit conduce cu o mana de fier inflatia, cursul valutar, dobanzile, moneda.

As vrea sa merg mai departe si sa afirm faptul ca domnia sa este motivul pentru care cursul leu/euro inca nu a ajuns la 5 lei, si nici dobanzile nu au crescut ingrijorator, ci din contra au scazut. Cat despre inflatie, este tinuta cu mare strictete in frau si intotdeauna sub control.

Ar fi excelent daca ar reusi sa mai ramana Guvernator pentru inca cel putin zece ani. Am avea astfel o sansa sa iesim din aceasta criza atat de daunatoare sistemului economic.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Mugur Isarescu guvernator BNR , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Frumos scris articolul!
Poza parerea
parerea
rank 5
CUM SPUNEAM, SA IMPLINEASCA 1.000 DE ANI LA B.N.R.!