Mugur Isarescu: Politicienii vor afla ca, in finante, gura bate fundul

Luni, 06 August 2012, ora 13:41
5714 citiri
Mugur Isarescu: Politicienii vor afla ca, in finante, gura bate fundul
Foto: Daylife

Politicienii vor afla ca, pe pietele financiare, "gura bate fundul", fiind nevoie de un dialog, care sa domine discursul politic, a declarat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a tinut sa precieze ca lumea este formata din piete de unde Romania ia sume importante de bani, pentru a-si finanta deficitul bugetar, prim urmare trebuie transmise mesaje clare ca tara merge inainte.

"Fiecare trebuie sa-si faca datoria, iar in materie de finante internationale, atentie, si in finante interne, mai mult decat in oricare alta parte, spun eu ca gura bate fundul, si il bate rau de tot. Si nu avem nevoi de asa ceva. Este un mesaj pe care il repetam", a spus Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa pentru prezentarea raportului BNR asupra inflatiei.

Potrivit spuselor sale, banca centrala incearca sa obtina profit si sa achite la buget 80 la suta din aceasta suma, pentru a ajuta Ministerul Finantelor sa-si indeplineasca obiectivele.

Isarescu a adaugat ca realitatea este, insa, ca Romania depinde de imprumuturile de pe pietele internationale, iar acestea penalizeaza orice fel de instabilitate.

Curs euro - leu Apreciere masiva pentru leu: Euro scade sub 4,6 lei/unitate

"Deocamdata se vede pe curs. Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil. Si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a subliniat el. In plus, a subliniat faptul ca dialogul trebuie sa domine viata politica in perioada urmatoare, iar, cine nu stie sa discute si sa gaseasca solutii la situatia in care se afla Romania, ar trebui sa "mearga acasa si nu sa ne scoata pe noi din casa".

Rata inflatiei, sub presiune din toate partile

Potrivit guvernatorului BNR, variatiile semnificative ale cursului de schimb si pretul materiilor prime pe pietele internationale sunt factori de risc care pot pune presiuni pe inflatie.

De asemenea, un alt factor in acest sens in reprezinta perceptia investitorilor straini fata de Romania, precum si cursul de schimb intre euro si dolarul american, reducerea fluxurilor de capital catre noile state membre ale Uniunii Europene, dar si conditiile interne, cum ar cele legate de vreme.

Pe langa tensiunile asociate unui an electoral si luptele politice din prezent, si eliminarea preturilor reglementate la gaze naturale si la energie electrica vor avea un impact asupra ratei inflatiei.

BNR mentine prognoza de inflatie pentru finalul lui 2012 la 3,2% (Video)

"Materializarea in nefavorabil a oricaruia dintre riscurile mentionate ar putea reinflama anticipatiile inflationiste, producand efecte adverse asupra preturilor de consum", a explicat Isarescu.

BNR si-a mentinut, totusi, prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an la nivelul de 3,2 la suta, iar, pentru 2013, la pragul de 3 la suta.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Mugur Isarescu politicieni, #Mugur Isarescu dialog politicieni, #mentinere tinta inflatie 2012 , #Guvernator BNR
Comentarii