Neincrederea bancilor, motivul crizei creditarii?

Luni, 07 Februarie 2011, ora 14:36
2104 citiri
Neincrederea bancilor, motivul crizei creditarii?
Foto: The Money Channel

Criza creditarii nu a aparut din cauza lipsei lichiditatii, asa cum incearca adesea atat reprezentantii bancilor, cat si analistii sa explice acest fenomen, ci din cauza neincrederii manifestate la nivelul institutiilor bancare, ca urmare a socului crizei financiare, a explicat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

In realitate, Banca Nationala a Romaniei a adoptat o politica mai putin obisnuita pentru o banca centrala, anume permiterea unei lichiditati mai mari in piata, tocmai pentru a fi stimulata creditarea.

"Piata a fost extrem de distorsionata si unul din motivele prin care s-a incercat sa se explice atitudinea bancilor de nereluare a creditarii era lipsa de lichiditate. Am incercat sa contracaram printr-o politica mai putin ortodoxa in ceea ce priveste controlul lichiditatii. Aceasta neincredere nu s-a manifestat in cursul de schimb", a explicat guvernatorul BNR, luni, in cadrul prezentarii raportului asupra inflatiei.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca lichiditatea in exces pe care bancile o au va fi utilizata, insa a tinut sa precizeze ca aceasta lichiditate nu apare la nivelul tuturor bancilor.

"Este o informatie esentiala. Reflecta o alta disfunctionalitate: bancile intre ele sunt reticente. Acest exces de lichiditate este concentrat la 4 - 5 banci. Credem ca si acest lucru se va rezolva in timp", a spus Isarescu.

Potrivit spuselor sale, este de dorit ca reluarea creditarii sa se faca in moneda nationala, in special in cazul creditelor catre populatie si catre clientii care nu isi realizeaza veniturile in valuta.

"Dupa socul creat de declansarea crizei financiare, dobanzile in sistemul bancar, in relatiile dintre banci si clientii lor din economia reala, au coborat sub nivelul dinaintea declansarii crizei", a precizat Isarescu.

De altfel, guvernatorul BNR se asteapta ca dobanzile sa se consolideze in jurul dobanzii de politica monetara, in prezent aflata la 6,25 la suta, eventual chiar mai jos de acest nivel.

Pana in prezent, dobanzile practicate de banci au avut drept motive creditele neperformante.

"Probabil a fost nevoie de o perioada de normalizare a conditiilor de pe piata monetara, a creditului, intr-o perioada care nu a fost usoara pentru bancile comerciale si nici pentru BNR. Asistam la o convergenta a dobanzilor si este de laudat", a incheiat Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#reluare creditare, #Mugur Isarescu creditare, #rata dobanda politica monetara , #Guvernator BNR
Comentarii