Opinii: Nevoia de Mugur Isarescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 14:48
6738 citiri
Opinii: Nevoia de Mugur Isarescu

In ultima vreme, aproape ca nu exista saptamana in care Mugur Isarescu sa nu marcheze o iesire publica si sa nu faca declaratii cu mare impact, larg preluate de media. Si nu este vorba doar despre chestiuni legate de poltica monetara a BNR sau de inflatie.

Domnia sa isi expune viziunea, foarte articulata de altfel, pe chestiuni sociale, economice in general, politice, dar vorbeste si despre omul Mugur Isarescu, cu preocuparile sale extrabancare si cu amintirile sale legate de anii '90, dar si de familie.

N-ar fi nimic suprinzator daca nu am discuta despre unul dintre cele mai discrete personaje de mare calibru ale Romaniei ultimilor 20 de ani, un personaj ale carui declaratii erau extrem de rare si strict limitate la activitatea BNR. Si in ce context notam aceste iesiri publice dese ale guvernatorului? Sondajele arata ca intreaga clasa politica a ajuns la cel mai scazut nivel de credibilitate din ultimii 20 de ani, in vreme ce masa nehotaratilor, a scarbitilor de politica, a celor care nu intentioneaza sa se mai duca la vot atinge si ea cote record, peste 50%.

Cine sunt acesti nehotarati? Preponderent electorat de dreapta, mare parte din electoratul defunctei Aliantei DA, clasa de mijloc, oameni cu studii medii si superioare, cel mai putin permeabili la populismele si prostiile care curg din gurile politicienilor de la Putere si din Opozitie.

Cu siguranta, pentru ei sunt foarte importante mesajele lui Mugur Isarescu care vorbeste despre performanta economica si profesionala, despre populismul politicienilor, despre fantasma statului social cu venituri mici, despre imperativul scaderii fiscalitatii, despre teama ca nu va mai avea cine sa-i plateasca pensia, dar si despre dificultatile birocratice pe care le intampina ca producator de vin.

"Din experienta acelei vinarii, vad cate drumuri trebuie sa faci la ghisee, cum trebuie sa te apleci...De ce trebuie completate hartii, sa faci multe drumuri pentru trei hartii, numai ca sa justifici o activitate a unora, sa ai un aparat mai stufos? Ati vazut cat de greu se revine dupa ce ai creat acest aparat administrativ stufos, pentru ca fiecare isi pazeste locul de munca". Cati oameni sufocati de statul absurd si birocratic se regasesc oare in aceste fraze?

Mugur Isarescu vorbeste despre acele adevaruri valabile din Patagonia pana in Suedia, dupa cum ii reprosa iritat Crin Antonescu. Tocmai de aceea, Mugur Isarescu pare a reprezenta singura oaza de normalitate si bun simt intr-o lume aberanta, un om care opereaza cu adevaruri simple si general valabile in loc sa incerce sa inventeze roata patrata care sa scoata Romania din criza.

Insa in iritarea sa, Crin Antonescu a dat glas si unei ipoteze foarte interesante, poate chiar o temere a prezidentiabilului liberal: "Nu-l voi sustine pe Mugur Isarescu la presedintie!". Soricelul s-a suparat pe elefant si se astepta probabil ca acesta sa si tremure de frica. Dar dincolo de ridicolul declaratiei sale, presedintele PNL a rostit, implicit un mare adevar. E mare nevoie de Mugur Isarescu la BNR, dar mai mare nevoie e de domnia sa in politica.

Societatea romaneasca, in primul rand acea mare masa de nehotarati si scarbiti este in asteptarea unei noi forte politice, dupa ce oferta actuala s-a compromis iremediabil dintr-un capat in celalalt al spectrului politic. Partidul Alba ca Zapada despre care vorbea Sebastian Lazaroiu nu are cum sa se ridice din borhotul puturos in care tot mestecam de atatia ani.

Iar pentru aparitia unui noi forte politice e absoluta nevoie, in traditia si mentalitatea romaneasca, de un nou lider autentic. La ora actuala nu exista unul. Traian Basescu este, practic pe final de cariera si oricum a dezamagit grav, Emil Boc e derizoriu, Victor Ponta da semne de inteligenta politica doar cand Ion Iliescu si Adrian Nastae tin bine sforile, iar acestia la randul lor sunt compromisi, in vreme ce Crin Antonescu este o forma fara fond. Vasile Blaga? Elena Udrea? Cristian Diaconescu? Mircea Geoana? Sunt cu totii mai mult sau mai putin uzati si, oricum, de calibru prea mic pentru o misiune atat de mare.

Pentru ca un nou lider autentic, cu mare autoritate si credibilitate, ar trebui sa miste energiile latente ale societatii romanesti pe de-o parte la nivelul electoratului, pe de alta parte la nivelul potentialilor noi politicieni, competenti si seriosi, care deocamdata nu au incredere sa intre in jocul dominat de varani si sacali. Implicarea lor in guvernarea tarii reprezinta singura sansa a Romaniei de a iesi din criza politica cronica si de a evita criza democratiei spre care se indreapta.

Vedeti in peisajul actual romanesc un personaj mai apropiat de profilul acestui lider decat Mugur Isarescu? E drept, guvernatorul a ratat la prezidentialele din 2000, dar cred ca pe-atunci nu-i venise inca vremea: nici romanii nu se saturasera de populisme si prostii, nici Mugur Isarescu nu ajusese inca la statura aproape legendara pe care o are acum.

Nu stiu daca intetirea prezentei publice a domniei sale prefigureaza un pas spre politica sau este vorba doar despre galeti cu apa rece aruncate peste valvataia populista si isterica a actualitatii. Mugur Isarescu este un personaj cu mult prea inteligent si enigmatic pentru a fi "citit" usor. Se pare insa ca Crin Antonescu se teme deja de aceasta ipoteza, iar impotriva guvernatorului a inceput sa fie tesuta o zvonistica bine tintita, cu intentie clara de maculare.

In mod cert, la BNR este mare nevoie de un om care sa scoata Romania de par din nenorocirile in care o tot arunca guvernantii de toate culorile politice. Dar oare nu ar fi mai bine sa nu mai fie nevoie de astfel de operatiuni de salvare pentru ca in pozitiile de putere se afla cine trebuie?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Mugur Isarescu presedintie, #Isarescu candidat presedintie, #Isarescu BNR , #Guvernator BNR