Nou avertisment legat de Codul Fiscal - Isarescu: Nu ii calmam pe cei de la stat, ne vom face de ras

Joi, 06 August 2015, ora 18:56
3141 citiri
Nou avertisment legat de Codul Fiscal - Isarescu: Nu ii calmam pe cei de la stat, ne vom face de ras
Foto: Ziare.com

Banca Nationala a Romaniei trebuie sa redefineasca traiectoria politicii monetare, in cazul in care Codul Fiscal ramane in forma actuala, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) care este intrerupt. Eram mai corelati cu situatia inflatiei, cel putin cu aceasta vizibila. Daca ma intrebati in urma cu un an ce fac daca inflatia devine negativa, spuneam: 'Bineinteles ca ma duc cu dobanda in jos'. Dar acum, ne uitam in spate si vedem ca fierbe ceva... si minusul este dat de o singura masura: reducerea TVA la alimente. Si atunci trebuie sa schimbam traiectoria", a spus Isarescu.

Isarescu avertizeaza iar: Avem o bucla mare de probleme carora Romania trebuie sa le faca fata

Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale Bancii Centrale depind de ceea ce se va intampla in Parlament cu Codul Fiscal.

"Dupa mine, vorbind, repet si eu obsesiv, ca un economist rational: sunt nu 'n' variante, dar multe combinatii, daca se depaseste acest impas mental - 1 (ianuarie), 6 masuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stalp, poate ne gandim sa mai ramana ceva.

Acum e 1%...o reducem la 0,5%. Poate ca merita cand ai redevente atat de mici in aceasta tara. Ia sa ne gandim putin! Nu este un capat de tara si nu va descuraja investitia... Dar asta vor face alesii poporului si Ministerul Finantelor, nu BNR", a adaugat guvernatorul BNR.

In opinia sa, la toate cele sase masuri exista mai multe combinatii care se pot negocia.

Mugur Isarescu nu este de acord nici cu ipoteza potrivit careia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului si il va forta sa se restructureze de la sine, devenind, astfel, eficient.

Isarescu da asigurari: Nu exista riscul unei deflatii. Scad preturile?

"Dupa mine, aceasta idee este cel putin naiva si nu m-as exprima atat de transant daca nu am fi trait anul 2010. Am vazut ce inseamna aparatul de stat, ca traim in aceeasi tara. Pai, acum lumea vorbeste de majorari de salarii, si nu orice fel de majorari, iar dumneavoastra spuneti: 'Hai sa reducem impozitele, sa ii calmam pe cei de la stat!' Nu ii calmam.

Se va reflecta din nou in sanatate, in educatie, in faptul ca reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca sa spun asa, ne vom face din nou de ras, pentru ca, dupa ce vom face reducerile, vom constata ca nu merg si le anuntam si vom reveni din nou pe ele. Doar am trait cu totii aceasta situatie", a explicat Isarescu.

Potrivit guvernatorului, atata timp cat veniturile nu depasesc 32% din PIB, iar solicitarile de cheltuieli ale statului roman nu scad sub 40% din PIB, marirea acestui decalaj este o greseala.

"Ce greseala facem? Va spun in calitate de fost premier: avem niste economii dintr-un drum care nu a fost terminat...nu inseamna decat o plata amanata pe bugetul de la anul. In schimb, reducem venituri permanente", a aratat oficialul BNR.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Mugur Isarescu Codul Fiscal, #BNR Codul Fiscal, #Isarescu masuri Codul Fiscal , #Guvernator BNR