Opinii: Perversa lui Isarescu de la BNR

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 12:22
6450 citiri
Opinii: Perversa lui Isarescu de la BNR
Foto: bzi.ro

Guvernatorul Bancii Nationale inregistreaza o adevarata inflatie de iesiri publice, dupa ce ne-a obisnuit ani la rand cu o deflatie a declaratiilor aproape suspecta. E greu de spus daca doar criza si efectele ei tot mai naucitoare asupra statului si populatiei l-au determinat sa ne blagosloveasca cu intelepciunea domniei sale.

De cele mai multe ori, opiniile lui Mugur Isarescu au fost considerate etalonul cumpatarii economice. Putem folosi timpul trecut. Odata cu aglomerarea declaratiilor publice, a inceput sa scada si precizia ideilor sale. Incercand sa dea de capatul crizei, Isarescu a ajuns la o concluzie surprinzatoare. Romanii care au luat credite sunt de vina pentru datoria externa privata a tarii, care a crescut de sase ori in ultimii 10 ani.

"Este clar ca decizia de indatorare a Romaniei a fost democratica. Nu a luat x sau y decizia, ci vreo patru milioane de romani. La intrebarea cine a indatorat Romania, trebuie sa avem in vedere acest lucru, care nu este de neglijat. Bancile au ademenit populatia, dar sunt intermediari. Nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze tara, s-au imprumutat romanii. Intra si cei care au acum frigidere..."

Pe langa multele cifre pe care guvernatorul le-a oferit in expunerea de idei, principiul de baza care sta la baza judecatii lui Isarescu este ilustrat foarte bine de citatul de mai sus. Intreaga constructie, aparent logica, este insa un sofism delicat si cu grija mestesugit. Ceea ce nu il face mai putin fals. In sine, concluzia lui Isarescu tradeaza o crasa banalitate.

Desigur ca romanii "sunt vinovati" pentru gradul datoriei externe private a Romaniei, ca doar nu or fi chinezii sau americanii. Desi, dintr-un anumit punct de vedere, o buna parte din banii obtinuti din imprumuturi au ajuns, in final, oriunde in alta parte numai in tara nu. Si nu doar pentru ca romanii au ales sa isi cumpere un milion de masini noi in perioada 2007 - 2009 (dintre care majoritatea straine), in valoare de peste 17 miliarde de euro, ci si pentru ca au existat si presiuni concrete pentru ca banii sa se duca intr-o directie mai degraba decat in alta.

Lipsurile pe care acest popor a fost obligat sa le suporte inainte de '89, frustrarile si dorinta de a trai mai bine decat in foametea din comunism, visul oricarui roman de a avea o masina, de a pleca in strainatate sau de a-si cumpara apoi o casa, toate astea ne-au facut sa apelam, mai mult sau mai putin, mai devreme sau mai tarziu, la banci. Si ce am gasit atunci cand am fost cu totii sa aplicam pentru un credit, sa indatoram extern Romania?

Pai am avut fericita sau nefecita surpriza sa constatam cum ofiterii de credite de la sucursalele locale ale marilor banci occidentale ne baga aproape in buzunar banii, cerandu-ne in schimb doar CNP-ul si seria CI. Doriti o vacanta de vis - o aveti. Un frigider ultraspatios - va asteapta deja acasa. Va ganditi sa va schimbati masina romaneasca pentru una nemteasca - luati cheile si plecati in concediu, cadou de la noi.

Unde in alta parte a mai existat un asemenea desfrau al acordarii creditelor ca aici in Romania? Este poporul prost, lacom, lipsit mereu de inspiratie, nechibzuit sau cum vrem sa il mai gratulam acum? Poate. Cel mai probabil, da. Insa, daca multimea este proasta, se comporta ca o turma si se afunda pana dincolo de gat in rahatul indatorarii pe viata pentru cateva electronice si o masina straina, ca sa isi impresioneze vecinii de bloc, unde sunt inteleptii neamului care sa ne educe?

Unde era atunci domnul Isarescu? De ce nu iesea la fel de des in public sa ne avertizeze ca ceea ce facem acum ne va durea mai tarziu? In fond, legile economiei au o oarecare predictibilitate, nu e precum politica unde nu poti niciodata sa stii ce vei obtine daca minti in campanie, minti si dupa si recunosti apoi subit ca poate ai mintit prin omisiune. Un popor, mai ales unul flamanzit de 50 de ani de comunism, se educa de catre cei mai intelepti lideri ai sai.

Mugur Isarescu prin longevitatea pe care o detine in fruntea BNR ar fi trebuit sa isi asume acum lipsa de actiune din perioada exploziei creditarii. Acelasi Isarescu ar fi putut sa emita norme care sa tina in frau gradul de indatorare a populatiei, sa avertizeze constant asupra pericolului creditului doar cu buletin si sa puna bariere in drumul populatiei catre indatorarea sufocanta pe viata pentru o masina sau chiar si pentru obsesia noastra nationala - case si terenuri.

Poporul se poate insela in totalitatea lui, insa cel care ar fi trebuit sa il avertizeze asupra pericolului ce il paste, dar nu a facut-o nu are cum sa vina acum sa il acuze in masa pe acelasi popor de prostie. Altfel, ori suntem cu totii vinovati, ori nu mai suntem deloc! Ca in celebra perversa de pe Targu Ocna, nici Isarescu nu poate sa dea numai el, iar apoi sa strige singur "uite vinovatii".

Daca Isarescu are dreptate, iar Banca Nationala nu a facut nicio greseala in aceasta sarabanda a erorilor, atunci inseamna ca romanii ar fi trebuit sa dezvolte tara fara sprijinul bancilor. Un lucru care nu s-a mai pomenit, oriunde in lume.

Cel putin romanii au scuza infometarii fortate in cei 50 de ani de comunism. Nu e putin lucru sa eliberezi frustrarile unui flamand de jumatate de secol. Americanii, pe de alta parte, nu pot fi iertati ca nu s-au mai saturat sa se imprumute fara numar la banci, doar in virtutea faptului ca se numesc americani si traiesc visul lumii.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Mugur Isarescu guvernator BNR, #banci straine, #credite bancare, #datoria externa a Romaniei , #Guvernator BNR