Podul Calafat-Vidin, pe una dintre bancnotele de euro?

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 22:02
1731 citiri
Podul Calafat-Vidin, pe una dintre bancnotele de euro?
Foto: Arhiva

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, cel care a semnat in 2000, ca prim-ministru, acordul de constructie a podului de la Calafat-Vidin, afirma ca la acel moment spera ca lucrarea sa fie incheiata mai repede, nu in 2013, si a adaugat ca acest pod poate concura sa apara pe bancnotele de euro.

"Este un pod european, solid, eficient, care uneste doua parti ale Europei si, pentru ca pe bancnotele de euro se afla poduri, ca simbol al unitatii europene, al comunicarii, al solidaritatii, cred ca si acest pod poate concura in viitor sa apara pe una din bancnotele de euro", a spus Isarescu.

Podul Calafat-Vidin, inaugurat vineri (Video)

El a mentionat si contributia la acest proiect a fostilor politicieni din urma cu 13 ani, facand referire inclusiv la presedintele Romaniei si ministrul de Externe de atunci, Emil Constatinescu si, respectiv, Petre Roman.

Romania si Bulgaria au semnat acordul pentru construirea podului Calafat-Vidin in martie 2000, insa initierea proiectului a intarziat din cauza fondurilor insuficiente. Podul de doi kilometri peste Dunare este parte a coridorului paneuropean de transport care leaga orasul german Dresda de Istanbul (Turcia).

De ce l-a invitat Ponta pe Mugur Isarescu la inaugurarea podului de la Calafat

Costurile totale ale proiectului totalizeaza 226 milioane de euro, iar angajamentul financiar al guvernului bulgar se ridica la 60,7 milioane de euro. Proiectul beneficiaza de imprumuturi si finantari gratuite de la Uniunea Europeana, Banca Europeana pentru Investitii, Agentia Franceza pentru Dezvoltare si Institutia Germana de Credit pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Mugur Isarescu pod bancnota euro, #Isarescu Calafat Vidin, #Calafat Vidin bancnota euro , #Guvernator BNR