Presa de azi: Cat de iminent este falimentul Romaniei?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 08:04
3440 citiri
Presa de azi: Cat de iminent este falimentul Romaniei?
Foto: Arhiva

Desi FMI este ingrijorat ca Romania este expusa riscului de a intra in incapacitate de plata, politicienii romani nu par ingrijorati si au pus la cale bugetul pentru anul viitor. In acelasi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a linistit apele, dand asigurari ca tara noastra nu se afla in pericol de a opri platile externe.

Pe fondul declaratiilor date de presedintele FMI, Dominic Strauss-Kahn, cei de la Adevarul se intreaba in editia de vineri cat de "iminent" este falimentul Romaniei. Pe acelasi ton ingrijorat Jurnalul National scrie ca FMI vede prapastia, Puterea nu.

Pentru a linisti apele Isarescu respinge declatiile sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn. Puterea titreaza in editia de vineri ca guvernatorul BNR sustine ca Romania nu risca sa intre in incapacitate de plata.

Intre timp, guvernantii isi vad de treaba si au elaborat bugetul pentru 2011. Gandul face o prezentare a sumelor alocate, iar Romania Libera anunta ca pensiile vor inghetate pe tot parcursul anului, iar contributiile sociale nu vor fi reduse.

Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de vineri ce ar face Nastase daca ar fi sef din nou.

Jurnalul National: FMI vede prapastia, Puterea nu!

Desi avertismentul a fost lansat, Traian Basescu nu vrea sa recunoasca starea grava a economiei romanesti, scrie Jurnalul National in editia de vineri.

In urma anuntului facut de presedintele FMI, autoritatile de la Bucuresti s-au grabit sa ii infirme spusele. Atat seful statului cat si guvernatorul BNR au iesit sa le spuna romanilor ca tara inca nu "moare". Drept urmare cei de la Jurnalul National adreseaza niste intrebari: Poate Romania sa contrazica, iritata, FMI si in acelasi timp sa negocieze un nou acord cu Fondul? Si nu in ultimul rand: cat de aproape este falimentul despre care a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai apasat?

Adevarul: Cat de iminent este falimentul Romaniei?

Si cei de la Adevarul incearca sa raspunda, in editia de vineri, la o intrebare grea: Cat de iminent este falimentul Romaniei?

Analistii economici califica drept inacceptabila pozitia sefului FMI, chiar daca o fac din perspective diferite. Fostul ministru al Reformei, Ilie Serbanescu, spune ca declaratia lui Strauss-Kahn este inadmisibila, chiar "nerusinata".

La randul sau, economistul Daniel Daianu a subliniat ca prima de risc a Romaniei, in acest moment, este prea ridicata fata de riscul real. Si totusi, daca s-ar intampla asta, statul declara faliment. Dupa asta moneda se depreciaza puternic si investitorii incearca sa vanda cat mai repede moneda statului deficitar. De asemenea, nu se va mai putea imprumuta de pe pietele internationale pana cand nu va reusi sa recapete increderea investitorilor prin reforme si consolidare fiscala, ceea ce poate dura multi ani.

Puterea: Isarescu: Romania nu risca sa intre in incapacitate de plata

Pentru a da asigurari ca lucrurile nu sunt atat de grave cum au fost ilustrate a iesit la declaratii si una din personalitatile publice care se bucura de cea mai mare incredere, adica Mugur Isarescu. Puterea scrie in editia de vineri ca guvernatorul BNR a dat asigurari ca Romania nu risca sa intre in incapacitate de plata.

"Platile externe ale Romaniei nu sunt facute de FMI si cu atat mai putin nu sunt facute de directorul Fondului Monetar. Sunt facute de Guvernul Romaniei si de catre Banca Nationala. In calitatea pe care o am, de guvernator al BNR, afirm cu toata taria ca nu exista absolut nici un pericol ca platile externe ale Romaniei sa fie oprite", a spus, joi, guvernatorul bancii centrale.

Romania ar intra in incapacitate de plata doar in cazul in care moneda euro ar atinge un curs de 17 lei, somajul ar fi de 30-40% si datoria publica ar ajunge de la 42 miliarde de euro in prezent la aproximativ 160 miliarde de euro, sustin consultantii financiari.

Gandul: Cum arata bugetul pe 2011

Intre timp guvernantii au pregatit bugetul pentru anul viitor, iar Gandul il prezinta in editia de vineri.

In 2011 Guvernul va diminua substantial fondurile bugetelor locale din TVA, taind la jumatate alocatiile pentru lucrari de infrastructura si baze sportive, dar reducand si banii pentru salarii din invatamant si ajutoare sociale, si va reduce cu 50% si volumul creditelor pentru infiintarea locurilor de munca.

Proiectul de buget pentru 2011 indica totodata reducerea la jumatate a volumului total de credite care pot fi contractate, in conditii avantajoase, de catre intreprinzatori care infiinteaza noi locuri de munca prin intreprinderi mici si mijlocii.

Bugetul total alocat acestui program va fi diminuat anul viitor de la 20,6 milioane lei, in 2010, la 10 milioane lei, cuantumul maxim al creditului care poate fi acordat unui beneficiar fiind mentinut la 1,5 milioane lei.

Romania Libera: Buget 2011 - Pensii inghetate pe tot parcursul anului. Contributiile sociale nu vor fi reduse

Si Romania Libera scrie in editia de vineri ca in proiectul bugetului pe 2011 pensiile vor fi inghetate pe tot parcursului anului, iar contributiile sociale nu vor fi reduse.

Executivul a decis ca in 2011 pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale, sa ramana inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011.

In acelasi timp, pensia sociala minima garantata, acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de asemenea inghetata la valoarea de 350 lei.

In ceea ce priveste cotele de contributii sociale, acestea vor fi mentinute in 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Evenimentul Zilei: Ce ar face Nastase daca ar fi sef din nou

In timp ce politicienii Puterii sunt ocupati, cei din Opozitie se joaca "de-a Puterea". Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de vineri ce ar face Nastase daca ar din nou seful Camerei Deputatilor.

Dupa sase ani de Opozitie, Nastase a condus joi o sedinta a Camerei Deputatilor. Social democratul a dovedit ca nu si-a pierdut abilitatile de conducator cu mana de fier, iar in 45 de minute a transat ordinea de zi.

Sedinta de Birou a Opozitiei s-a incheiat fulminant: a trimis Comisiei juridice o scrisoare prin care cerea ca Roberta Anastase sa fie suspendata pentru 15 zile. In acest timp, Roberta Anastase a stat inchisa in propriul birou. Nici cu presa nu a stat de vorba. S-a retras discret din cladire pe usa din dos a biroului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Romania amenintata faliment, #buget Romania 2011 , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
solutia cea mai buna este ca Voicu sa fie scos din puscarie si sa preia functia de prim-ministru ; in maxim trei saptamani , Voicu falimenteaza FMI-ul , Rusia si USA , dupa care pana de Paste , transforma Romania in cea mai bogata tara de pe planeta