Romania Libera: Isarescu a dat zeci de note la Securitate despre colegi si diplomati. Ce spune guvernatorul BNR

Marti, 07 Martie 2017, ora 10:33
19555 citiri
Romania Libera: Isarescu a dat zeci de note la Securitate despre colegi si diplomati. Ce spune guvernatorul BNR
Foto: Arhiva Reuters

Romania Libera publica, marti, un material amplu, de 4 pagini, in care sustine ca guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, ar fi semnat zeci de note despre colegi si diplomati pentru Securitatea comunista, inainte de 1989.

Ca reactie imediata, Isarescu neaga acuzatiile, considerandu-le insinuari, "noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceiasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea".

Articolul care apare in editia print a cotidianului este semnat de jurnalistii Catalin Prisacariu si Petru Zoltan. Materialul cuprinde copii ale unor documente care ar dovedi colaborarea lui Mugur Isarescu cu Securitatea.

"Turnatoriile sursei Manole vizau, in special, diplomati straini de la Bucuresti, cu care Mugur Isarescu avea contacte constante. Iar dintre diplomati, cel mai des intalniti erau cei americani si britanici. Nici colegii lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala nu scapau de "notele" pe care actualul guvernator BNR le trimitea Unitatii Militare 0195", scrie Romania Libera.

UM 0195 era indicativul Contraspionajului Centralei de Informatii Externe.

Unul dintre documente, din 1979, contine chiar numele real al sursei Manole: Isarescu Constantin Mugurel, angajat al Institutului de Economie Mondiala.

Materialul din Romania Libera prezinta, in facsimil, mai multe note care ar fi fost semnate de Mugur Isarescu, printre care una cu "aprecieri pozitive" despre fostul coleg al lui Isarescu de la Institutul de Economie Mondiala, Eugen Dijmarescu.

"Intr-una din aceste note apare si un actual europarlamentar: Ioan Mircea Pascu, cercetator la Institutul de Stiinte Politice si problema nationala de langa Academia Stefan Gheorghiu. Acesta, ca si "Manole" si cativa jurnalisti, participa la un eveniment al ambasadei britanice de la Bucuresti, descris cu lux de amanunte de turnatorul Isarescu", arata materialul din Romania Libera.

Jurnalistii nu ofera informatii despre momentul in care Isarescu ar fi fost recrutat de catre Securitate, dar prezinta informatii din cartea "De la iscoada la agentul modern in spionajul si contraspionajul romanesc", scrisa de Neagu Cosma si Ion Stanescu (Bucuresti, 2001), care sustine ca Institutul de Economie Mondiala a fost creat in 1969 de catre Securitatea ceausista "pentru o mai buna acoperire a ofiterilor care urmau sa primeasca misiuni in domeniul securitatii externe".

Institutul de Economie Mondiala "fusese creat initial dupa modelul unei institutii similare, coordonata de CIA, cu sediul la New York. Institutul romanesc, al carui prim conducator a fost numit savantul Costin Murgescu, iar ca adjunct generalul Gheorghe Marcu, dispunea de un personal format din specialisti si tineri cercetatori de perspectiva, care au primit grade militare, figurand ca ofiteri DIE detasati", arata articolul, bazandu-se pe cartea scrisa de Neagu Cosma si Ion Stanescu, doi fosti generali ai Securitatii comuniste.

Reactia lui Isarescu

Mugur Isarescu a raspuns acuzatiilor intr-un interviu publicat in 20 februarie de Jurnalul National.

"Este adevarat ca statutul neconventional al IEM impunea salariatilor o anumita rigoare. Cu atat mai mult, cu cat am avut multe intalniri in acea perioada cu cercetatori, cu jurnalisti straini, cu diplomati, si am plecat de mai multe ori in strainatate. Desigur, cu acceptul, asa cum era atunci, al institutiilor statului.

Si cu referinte pe care angajatii le scriau intre ei ca garantii reciproce. Colectivul nostru era foarte unit in jurul personalitatii academicianului Costin Murgescu. Orice eventuala alta asa-zisa referinta nu poate fi decat un prefabricat, asa cum au fost multe pe aceasta tema din 1989 incoace. In 27 de ani, tot ce se facea acolo a fost verificat si rasverificat.

Asa ca eventualele insinuari, care pot aparea, nu pot fi decat noi episoade din lunga lista de stradanii de a fi acuzat cu orice pret de catre aceiasi oameni care si-au facut un subiect cotidian din persoana mea", a afirmat Isarescu.

Declaratiile din interviu au fost transmise si ziarului Romania Libera, ca reactie la materialul care urma sa apara.

In cursul zilei de azi, CNSAS urmeaza sa emita un punct de vedere pe aceasta tema. Ramaneti pe Ziare.com pentru a afla amanunte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Isarescu colaborator Securitate Manole , #Guvernator BNR