Scandalul BNR-Muzeul Holocaustului: Isarescu a dispus formarea unei comisii

Vineri, 06 August 2010, ora 14:40
4743 citiri
Scandalul BNR-Muzeul Holocaustului: Isarescu a dispus formarea unei comisii

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca a dispus infiintarea unei comisii care sa analizeze problema ridicata de Muzeul Holocaustului din SUA cu privire la emiterea unei monede comemorative a fostului patriarh roman Miron Cristea, care a avut sentimente antisemite si a dorit ca evreii sa paraseasca tara.

"Am primit ieri o scrisoare de la Muzeul Holocaustului, am dispus formarea unei comisii ca sa analizam aceasta situatie si comisia sa propuna solutii de rezolvare.

BNR nu a dorit sa raneasca sentimentele cuiva, cu atat mai putin sa transmita mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite. Aceasta emsiune este dedicata Bisericii Ortodoxe Romane, istitutiei, nu unui patriarh sau altul", a explicat Isarescu.

Muzeul Holocaustului din SUA cere Romaniei sa renunte la o moneda "rasista"

El a adaugat ca monedele au fost emise cu ocazia unei duble aniversari pentru BOR.

"Biserica Ortodoxa Romana, cea care a jucat un rol crucial in istoria poporului roman, are o dubla aniversare: 125 de ani de la dobandirea autocefaliei si 85 de ani de la ridicarea ei la rang de patriarhie si am considerat ca e bine sa celebram acest moment cu o emisiune de 6 monde, simboluri ale Bisericii Ortodoxe. Prima este biserica patriarhala si apoi cei 5 fosti patriarhi ai BOR", a punctat guvernatorul BNR.

Isarescu a facut o paralela intre Miron Cristea, ca patriarh si Octavian Goga, ca poet. Astfel si Goga, chiar daca in calitatea sa de premier a avut "numite devieri", o moneda pentru a-l celebra ca poet nu ar reprezenta nicio problema.

"Am citit si un interviu al domnului Radu Ioanid. Fiind intrebat cum ar reactiona daca am face o moneda cu Octavian Goga a spus ca dansii nu ar avea nicio obiectie daca am face o moneda cu Octavian Goga ca poet.

In calitatea de politician in Guvernul Cuza-Goga a avut si anumite devieri, dar ar avea o reactie daca am face o emisiune cu Octavian Goga ca premier. Noi nu am facut o emisiune cu Miron Cristea ca premier", a spus Isarescu.

El a adaugat ca rezultatele comisiei vor fi facute publice in cateva zile.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Mugur Isarescu Miron Cristea, #Muzeul Hoocaustului Miron Cristea, #moneda aniversara BOR , #Guvernator BNR
Comentarii
Poza Furios
Furios
rank 1
bai nene da evreii astia alta treaba nu mai au decat sa comande i8n stanga si in dreapta ce sa faca toate natiile astea da pa pamantul asta ?