Sedinta cruciala la BNR. Tudose l-a trimis acolo pe ministrul de Finante, ceea ce n-a mai facut niciun premier

Marti, 03 Octombrie 2017, ora 11:20
6763 citiri
Sedinta cruciala la BNR. Tudose l-a trimis acolo pe ministrul de Finante, ceea ce n-a mai facut niciun premier
Foto: Arhiva/Ziare.com

Consiliul de administratie al BNR s-a reunit marti, intr-o sedinta cruciala de politica monetara.

Potrivit reporterilor prezenti la BNR, la aceasta sedinta participa si ministrul de Finante, Ionut Misa, care a ajuns la sediul institutiei in jurul orei 10:00.

Potrivit legii, premierul il poate desemna fie pe ministrul de Finante, fie un secretar de stat sa participe la o astfel de sedinta a Bancii Nationale. Ziarul Financiar prezenta luni ipoteza la Tudose sa aleaga sa faca asta dupa declaratiile de saptamana trecuta la adresa BNR, remarcand ca este o premiera.

Banca Nationala nu a mai fost tarata in scandal politic din 2012, cand s-a incercat suspendarea fostului presedinte Traian Basescu.

Ratele cresc, Tudose cauta vinovati oriunde in afara de propria ograda

Totodata, in timp ce la Banca Nationala se iau decizii cruciale pentru economie, indicele ROBOR continua ascensiunea. Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a atins nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014 pana in prezent, se arata intr-un comunicat remis de BNR. Nivelul de luni fusese de 1,71% pe an, in crestere cu 8,2% fata de vineri, cand atinsese nivelul de 1,58% pe an.

Este asteptat ca la ora 15:00, dupa sedinta, guvernatorul BNR Mugur Isarescu sa sustina o declaratie de presa.

Amintim ca Tudose a avut o reactie surprinzatoare, vineri seara, in contextul saltului indicelui ROBOR, care a crescut foarte mult in ultima perioada, ceea ce aduce scumpirea ratelor la creditele in lei.

Seful Executivului a dat vina pe reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei pentru asta si a avertizat ca urmeaza o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu, numind BNR "structura de zei".

"Cei de la Banca Nationala au fost un pic plecati de acasa, fiindca asta era rolul BNR - sa aiba grija sa nu creasca si sa nu lase niste actori sa se joace pe aceasta tema. Noi am luat banii (dividende - n.red.) statului de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie sa reglementeze situatia. Asta trebuie sa faca.

(...) Nu am avut o discutie cu guvernatorul si s-ar putea sa am o discutie saptamana viitoare, fiindca chiar vreau sa il intreb pe guvernator daca domnul Vasilescu chiar reprezinta BNR cand iese cu declaratii. Daca vorbeste in nume propriu, e problema domniei lui, dar sa-si puna tricou pe care sa scrie privat.

Daca iese in tricou cu BNR, avem alta discutie. Dar macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a declarat Tudose, vineri seara, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa mai multe ore de discutii cu colegii din PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#BNR sedinta Ionut Misa credite ROBOR, #Tudose BNR sedinta credite , #Guvernator BNR