Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Va castiga Isarescu alegerile la BNR?

Marti, 06 Ianuarie 2009, ora 20:56
4800 citiri
Va castiga Isarescu alegerile la BNR?
Foto: Gandul

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea un nou lider la sfarsitul acestui an, in urma alegerilor pentru postul de guvernator. Sau, cel putin, asa ar trebui.

Putini candidati ar putea face fata actulului guvernator BNR, Mugur Isarescu, ce va candida, sustin analistii, pentru un al patrulea mandat. Numit Guvernator, pentru prima data, in septembrie 1990, intr-un moment in care BNR nu mai avea rezerve valutare, Isarescu a devenit prim-ministru in 1999 si a fost candidat independent la functia de presedinte al Romaniei in 2000.

In luna noiembrie a aceluiasi an, s-a intors in lumea finantelor, fiind numit, din nou, Guvernator al Bancii Centrale. Un nou mandat ar insemna, pentru Mugur Isarescu, ocazia de a orchestra introducerea monedei euro in Romania, in 2014. El a fost responsabil si pentru trecerea la leul nou, in iulie 2005, dupa liberalizarea contului de capital.

Alti posibili candidati la functii de conducere in cadrul BNR ar putea fi, potrivit cotidianului Ziarul Financiar, Lucian Croitoru, actual consilier al lui Isarescu, Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor din partea PSD, Daniel Daianu, europarlamentar PNL, Mihai Bogza, presedintele Bancpost, Varujan Vosganian, fost ministru al finantelor sau Ionut Popescu, si el fost lider al Ministerului Finantelor.

Florin Georgescu ar putea, de asemenea, sa candideze la functia de guvernator al BNR. Georgescu este prim-viceguvernator incepand din anul 2004 si are acum avantajul unei sustineri politice puternice, din partea PSD, proaspat castigator al alegerilor parlamentare.

Cei doi viceguvernatori Cristian Popa si Eugen Dijmarescu ar putea candida cu succes. Primul are avantajul varstei, fiind cel mai tanar membru al conducerii executive, la cei 44 de ani ai sai. Popa a fost responsabil pentru strategia de reducere a inflatiei pe are BNR a practicat-o incepand cu anul 2005.

Pe de alta parte, Eugen Dijmarescu este responsabil de rezervele valutare, care, in ciuda scaderii de aproape un miliard de euro in luna decembrie din 2008, a crescut pe parcursul intregului an, ajungand la 9,4 miliarde de euro.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#guvernator BNR, #Mugur Isarescu, #alegeri BNR , #Guvernator BNR