Vasilescu: FMI este interesat sa asigure aici un capital de incredere (Video)

Sambata, 30 Octombrie 2010, ora 20:51
1834 citiri
Vasilescu: FMI este interesat sa asigure aici un capital de incredere (Video)

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, explica de ce tine mortis FMI ca deficitul bugetar al Romaniei sa nu treaca de 4,4 % si de ce institutia financiara sprijina punctul de vedere al bancilor in privinta Ordonantei 50 privind creditele.

"FMI ne cere niste lucruri pentru ca da niste bani si ni-i da pentru ca i-am cerut noi(...) FMI este interesat sa asigure aici un capital de incredere", a tinut in primul rand sa precizeze Adrian Vasilescu intr-o emisiune la Realitatea TV.

Totodata, el a explicat ca ideea avansata de unii analisti sau politicieni potrivit careia Romania ar trebui acum sa faca un deficit activ, mare, necesar si pentru investitii si pentru plata pensiilor si a celorlalte obligatii ale statului, este inaplicabila.

Imprumuturile depind de deficitul bugetar

"Exista o formula matematica foarte simpla: cheltuielile nu pot depasi nici cu un leu veniturile plus cat poti sa te imprumuti. Daca noi am putea sa ne imprumutam cu 2-3 deficite ar fi extraordinar, dar nu poti pentru ca nu iti da nimeni bani. (...)In viitor, ca sa putem face investitii, va trebui sa ne ducem pe pietele internatonale si sa ne imprumutam.

De asta ne trebuie un acord cu MFI ca sa ne ducem pe pietele internationale, iar ele au inceput sa se uite la deficitul bugetar si sa tina cont de el", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Legea privind scaderea TVA la 5 % e o minciuna

Adrian Vasilescu a respins si ideea reluata adesea in ultimele zile de mass-media potrivit careia una din cele doua legi adoptate din greseala de Camera Deputatilor, cea privind reducerea TVA la 5% la unele alimente, ar fi condus la scaderea preturilor la produsele achizitionate de cei saraci.

"In documentul votat in Parlament este o minciuna", a subliniat Vasilescu, explicand ca in legea respectiva este vorba despre o categorie extrem de redusa de produse, in niciun caz asa cum se spune de "produse de baza".

Guvernatorul nu a criticat Guvernul ci intreaga societate romaneasca

In ceea ce priveste relansarea economica a Romaniei, acesta a admis ca "principalul motor este consumul", dar acesta trebuie stimulat corect, prin crearea de locuri de munca si prin investitii.

"Romania trebuie sa aiba un program de investitii, un program de infrastructura, dar din pacate in ultimii 20 de ani nu s-a facut nimic. Trebuie inceput insa, altfel nu vom reusi sa facem nimic pe viitor", a precizat acesta, reamintind ca Romania are obligatia fata de UE sa fac o autostrada care sa aiba iesire la Marea Neagra.

"Ar fi o mina de aur pentru noi", a comentat Adrian Vasilescu.

Pe de alta parte, acesta a fost rugat sa explice criticile severe lansate recent de Mugur Isarescu la adresa politicilor guvernamentale.

"Guvernatorul nu a criticat Guvernul ci a avut un accent foarte serios pe o idee si anume coerenta politicilor. Se referea la faptul ca de 20 de ani avem politici incoerente in economie, ele nu sunt legate unele de altele. Nu exista o linie care sa aiba o logica si sa fie in concordanta cu realitatea. Nu e vorba numai de guvern, e vorba de intreaga societate romaneasca(...) La noi nici politicienii nici electoratul nu sunt obisnuiti sa faca un program economic", a mai spus consilierul guvernatorului.

Nu e vorba de austeritate, ci de ajustare

Mai mult, in opinia BNR termenul de "austeritate" ar trebui inlocuit cu cel de "ajustare", pentru a exprima mai corect ce se intampla acum in politicile guvernamentale.

"Ajustam programul ca sa se potriveasca realitatii economiei. (...)Nu poti sa spui: 'da bani acolo si dincolo' din imaginatie. Banii trebuie sa existe in realitate", a mai punctat acesta.

Ordonanta 50 poate bloca bancile

In ceea ce priveste Ordonanta 50/2010 privind creditele, Adrian Vasilescu a precizat ca BNR nu are prerogative in aceasta privinta, dar a explicat pozitia inflexibila a FMI.

"FMI e interesat printre altele de stabilitatea financiara a tarii. Daca vin procese, deschise de mii de oameni, acestea pot sa duca bancile in deriva (...) Fondul se uita la avalansa care s-a creat si se teme ca bancile pot ajunge intr-un impas, pot fi chiar blocate", a explicat Adrian Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#fmi Romania, #Adrian Vasilescu, #Mugur Isarescu politici guvernamentale, #ordonanta credite , #Guvernator BNR
Comentarii