Mugur Isarescu, singura si ultima solutie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 21 Mai 2010, ora 13:53
18871 citiri
Mugur Isarescu, singura si ultima solutie
Foto: Reuters

Cand Traian Basescu a ajuns in stare grava din cauza herniei de disc netratate la vreme, iar medicii se invarteau in jurul patului domniei sale ezitanti, avansand solutii contradictorii si incapabili sa ofere un plan de actiune coerent, ce a facut presedintele?

S-a suit de urgenta in avion si a plecat catre cel mai bun doctor pe care il putea gasi in acel moment, la Viena.

Ei bine, acum cand Romania este intr-o stare poate chiar mai grava decat era domnia sa atunci, Traian Basescu cere Romaniei sa aiba incredere in acelasi doctor ezitant, fara solutii si ale carui greseli au contribuit masiv la agravarea bolii.

Iar Romania ii cere, aproape in cor, sa schimbe doctorul. Imensa majoritate a romanilor, indiferent daca lucreaza la patron sau la stat, daca sunt bogati, saraci sau din clasa medie, indiferent cum au votat in decembrie 2008 si 2009, nu mai are incredere in doctorul Boc si nu este dispusa sa se supuna terapiei, poate corecta de aceata data, prescrisa de el.

Traian Basescu nu trebuie decat sa faca pentru tara ceea ce a facut pentru el insusi atunci cand a fost grav bolnav. Pentru ca si Romania este grav bolnava. Bolnava nu atat de saracie, nu atat de frustrare sau furie, ci grav, foarte glav bolnava de neincredere si lipsa de speranta.

Pot intelege ca schimbarea de Guvern nu este posibila in scurtul timp ramas la dispozitie pana la termenul limita al trimiterii scrisorii de intentie catre FMI.

Pot intelege ca lui Traian Basescu ii este ingrozitor de greu sa renunte la confortul oferit de singurul om in care are 100% incredere ca nu ii va infige cutitul in spate asa cum s-a intamplat cu Calin Popescu Tariceanu.

Dar s-a ajuns prea departe, situatia este cu mult prea disperata, iar boala neincrederii mult prea grava pentru ca o astfel de schimbare sa nu se produca cel tarziu in luna iulie, atunci cand presiunea strazii va exploda la confruntarea cu primii fluturasi de salariu si primele taloane de pensie cu sume amputate.

Riscul cel mare este ca din acel moment Romania sa intre in blocaj total, iar tensiunile sociale sa escaladeze pana la nivelul violentelor.

Mentinerea lui Emil Boc ar putea provoca anarhie, nesupunere civica si ruptura totala intre guvernanti si guvernati. Cu alte cuvinte, riscul cel mare este ca aceasta criza economica sa derapeze intr-o criza a democratiei.

Cine sa fie noul doctor?

Desi il vizeaza in principal, neincrederea publica nu se rasfrange doar asupra actualului guvern. Ea este o neincredere totala in intreaga clasa politica, care a contribuit la situatia de acum si care nu este capabila sa ofere solutii inteligente.

Cam cum nu mai avea incredere Traian Basescu in solutiile sistemului sanitar romanesc. Asa cum domnia sa a aplelat la cineva din afara acestui sistem, tot asa doctorul Romaniei trebuie sa fie din afara clasei politice.

Romania are nevoie acum de un guvern foarte mic, 8-9 ministri tehnocrati, condus de o personalitate de anvergura covarsitoare si credibilitate maxima, cu viziune economica dovedita, cu autoritate certa, total independent de clientela politica. Eu nu vad pentru Romania alt medic vienez in afara de Mugur Isarescu.

Nu vad alta personalitate capabila sa taie exact cat trebuie, numai de unde trebuie, care sa astupe gura flamanda a clientelei, care sa restructureze statul fara mila, si care, pentru Dumnezeu, sa stie nu doar cum sa taie, ci si unde sa adauge pentru a relansa economia.

Este posibil va masurile premierului Isarescu sa fie cel putin la fel de dure, insa ele ar avea o alta credibilitate si s-ar fundamenta pe o certa viziune, datatoare de speranta.

Si, mai ales, nu vad alta personalitate credibila de la nivelul pensionarului si bugetarului cu venit minim, pana la nivelul investitorului strain care sta cu bagajele facute fie pentru a pleca din Romania, fie pentru ca nu indrazneste sa despacheteze si sa se apuce de treaba in Romania.

Sa nu uitam si de credibilitatea in plan extern, in raport cu UE, FMI si mare finantare internationala.

Este dramatic ca Romania depinde acum de un singur om, dar acesta este adevarul. Acel om care in 2000 a transformat descresterea in crestere economica, care a transformat inflatia in dezinflatie si a pornit un plan economic pe termen mediu datorita caruia Romania s-a stabilizat si a intrat in UE.

Deocamdata, Mugur Isarescu exclude posibilitatea de a prelua Guvernul. Este, cel mai probabil, tot o chestiune de neincredere.

Neincredere in felul in care-si va putea alcatui echipa, neincredere in libertatea de actiune si lipsa presunilor, neincredera in sustinerea politica reala de care ar avea parte, indiferent cat de aspre pentru interesele PD-L, UDMR si UNPR vor fi masurile ce trebuie luate.

Ne lasa sa intelegem acest lucru declaratia consilierului domniei sale, Adrian Vasilescu, referitoare la mandatul lui Mugur Isarescu in fruntea guvernului in perioada 1999-2000:

"Numai guvernatorul stie ce a fost atunci inauntru. E complicat sa vii ca premier independent sa conduci o coalitie. Guvernatorul a plecat de la Palatul Victoria cu o concluzie ferma: premierul are nevoie de un partid puternic in spate". Foarte corect, insa Romania este intr-o situatie exceptionala, care impune masuri exceptionale.

Nu stiu daca exista ceva care l-ar putea convinge pe Mugur Isarescu sa accepte din nou pozitia premierului de criza.

Nu stiu daca exista ceva care i-ar putea da incredere lui Mugur Isarescu in cei care au pierdut total si increderea majoritatii romanilor, adica in clasa politica. Dar ar fi bine ca atat guvernatorul BNR cat si Traian Basescu sa fie constienti ca Mugur Isarescu reprezinta ultima si singura sansa a Romaniei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mugur Isarescu premier , #premier