Va fi Mugur Isarescu "Salvatorul" Romaniei? (Opinii)

Sambata, 26 Februarie 2011, ora 23:00
3632 citiri
Va fi Mugur Isarescu "Salvatorul" Romaniei? (Opinii)
FOTO: trilaterial

Intr-un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), 25% dintre romanii chestionati l-au nominalizat pe Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, ca favorit pentru functia de prim-ministru.

Mesianismul politic care anihileaza spiritul civic in mintea multor romani isi arata efectele. Se naste oare un nou "mesia politic", "tehnocratul" perfect care detine "piatra filosofala" a transformarii haosului romanesc intr-un rai capitalist la cele mai inalte standarde europene?

Domnul Mugur Isarescu da semne ca-i este ingaduit sa fie ispitit de aceasta oferta, avertizandu-ne cu glas parintesc si sever ca "trei lucruri trebuie facute in Romania, ca sa avem crestere economica: sa stimulam munca, sa stimulam munca, sa stimulam munca!" O declaratie electorala in cheie "voievodala" care-l determina pe cetateanul roman, acest taran iobag zadarnic liberat de pe mosia boiereasca, sa priveasca cu exaltare la noul "salvator", daruindu-i strania iubire pe care o au romanii de secole pentru conducatorii care-i cearta si-i biciuie pentru pacatele lor, reale sau cel mai adesea, inchipuite.

Faptul ca Mugur Isarescu este curtat pentru a ocupa functia de prim-ministru "tehnocrat" nu este o surpriza. Solutia "tehnocratului" a fost utilizata atat in istoria recenta a democratiei post-decembriste, cat si in unele momente ale vietii politice interbelice. Ce este "tehnocratul"? Un raspuns grabit ne-ar spune ca este un specialist, omul fara interese egoiste, aflat mai presus de orice compromis politic, "alesul" care isi dedica vastele cunostinte teoretice si practice pentru bunul mers al tarii. Prea frumos pentru a fi si adevarat.

Din perspectiva unei minime culturi civice a democratiei, primul-ministru "tehnocrat" este expresia falimentului sistemului politic democratic pluripartidist. Partidele politice parlamentare, care teoretic ar reprezenta optiunile politice manifestate prin vot de cetatenii statului, isi recunosc incapacitatea de a oferi un prim-ministru care sa-si asume o anume viziune politica si accepta instalarea unui tehnician, care tot teoretic, este lipsit de viziune politica si indeplineste doar misiunea chirurgului chemat sa opereze de urgenta un pacient aflat in pericol de moarte.

Daca asa stau lucrurile cu situatia economica a Romaniei, care nu poate fi vindecata decat de un "tehnocrat", atunci la ce ne-ar mai folosi alegerile libere, partidele politice sau institutia parlamentara? O intrebare periculoasa cu raspunsuri chiar mai periculoase.

Mugur Isarescu este un om deosebit de inteligent. Atat de inteligent incat, conform Wikipedia, a fost promovat in structurile Romaniei socialiste, dupa absolvirea facultatii, "ca cercetator stiintific la Institutul de Economie Mondiala din Bucuresti, unde a luat contact cu tarile cu economie de piata, participand la cursuri in Statele Unite, in anul 1989 obtinand titlul stiitific de doctor in economie cu teza "Politici ale ratelor de schimb".

Dupa Decembrie 1989, "a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe, apoi ca reprezentant comercial la Ambasada Romaniei din SUA, iar in septembrie 1990 a fost numit guvernator al Bancii Nationale. Intre 1990-1991, Mugur Isarescu a condus Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre Ceausescu si colaboratorii sai, iar in perioada 1999-2000, in calitate de prim-ministru, a elaborat strategia economica de aderare la Uniunea Europeana".

Inteligenta domnului Mugur Isarescu a fost sesizata si de Comisia Trilaterala, unde este membru, o controversata organizatie semi-oculta infiintata, alaturi de Council on Foreign Relations, la initiativa lui David Rockefeller si suspectata ca ar depune intense eforturi pentru crearea unui Guvern Mondial.

Cum spuneam, domnul Mugur Isarescu este un om foarte inteligent si de succes, poate cu prea mult succes pentru a fi cu adevarat un om liber in deciziile sale. Insa, unui popor lipsit de cultura democratiei, se pare ca-i este necesar si suficient un prim-ministru "tehnocrat".

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Mugur Isarescu premier , #premier