Isarescu: Economia din Romania va "ateriza lin" (Video)

Vineri, 06 Februarie 2009, ora 13:01
2606 citiri
Isarescu: Economia din Romania va "ateriza lin" (Video)

Mugur Isarescu spune ca Romania va avea o "aterizare lina" a economiei, in urma crizei.

Potrivit spuselor sale, efectele directe ale crizei internationale asupra Romaniei sunt limitate. "Inclusiv dupa al treilea rond de evaluari la nivelul sistemului bancar roman, nu am constatat expuneri la activele toxice, care au declansat criza, ci marje de castig enorme", a spus Isarescu.

El a tinut sa mentioneze ca sistemul bancar din Romania este unul solid, care nu numai ca nu va crea probleme, cum s-a intamplat in alte tari, dar ar putea servi drept o "ancora pentru redresare".

"Masurile luate de BNR si mult hulite de sistemul bancar s-au dovedit utile," a continuat el. Guvernatorul bancii centrale a dat drept exemplu rezervele minime obligatorii, care acum actioneaza ca un tampon, care ajuta la suportarea socului din exterior.

Pe de alta parte, efectele indirecte sunt vizibile inca din toamna anului trecut. Unul dintre acestea este panica, rezultand in atacul asupra unei banci. "Nu stiam cat de adanca va fi recesiunea, dar acum ne-am clarificat. Avem deslusit cinci canale: comercial, financiar, al increderii si cursul de schimb", a spus Isarescu.

Referitor la cel comercial, guvernatorul a mentionat faptul ca Romania are o economia integrata in Europa, cu ramuri industriale interconectate, o componenta importanta fiind cea auto. "Sunt cateva zeci de fabrici, in special in partea de vest a tarii, care au fost afectate de scaderea cererii si productiei de automobile din lume. Avem astfel o incetinire a exporturilor, dar si a importurilor," a spus el.

Totusi, problema Romanei nu este la fel de mare precum cea a vecinilor, cum ar fi Cehia, unde ponderea exporturilor in produsul intern brut este de 60 - 70%. "Daca acolo nu se prognozeaza o scadere, trebuie sa constatam aceasta influenta, dar sa-i dam dimensiunea reala," a explicat Isarescu.

De asemenea, spre deosebire de tarile vecine, gradul de creditare al romanilor este mult mai mic. "Avem un factor atenuant. In tarile baltice, gradul ajunsese la 70%. In Romania, este de 40%," a spus seful BNR.

Referitor la scaderea creditarii, Isarescu este de parere ca este doar o ajustare a pietei, in contextul in care bancile si-au dat seama ca bogatii nu sunt chiar asa de bogati. "Ne dam seama ca cei care au niste terenuri in nordul Capitalei sunt mai putin bogati decat credeau. Bancile au observat si ele acest lucru si dau mai putine credite. Trebuia sa se intample acest lucru, este ceva benefic," a incheiat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Mugur Isarescu, #BNR, #sistemul bancar romanesc , #stiri Mugur Isarescu