Isarescu: Unele concluzii din raportul Fitch despre sistemul bancar sunt exagerate

Miercuri, 09 Aprilie 2008, ora 11:29
1548 citiri
Isarescu: Unele concluzii din raportul Fitch despre sistemul bancar sunt exagerate

O parte a concluziilor raportului publicat de Fitch referitor la sistemul bancar din Romania sunt "exagerate" si "prea pesimiste", insa semnalarea problemelor precum nivelul deficitului de cont curent sau ponderea mare a creditelor in valuta este corecta, a spus, miercuri, guvernatorul Mugur Isarescu, anunta NewsIn.

"Concluziile raportului sunt oarecum exagerate, nu le impartasesc, le consider usor pesimiste. Este un factor pozitiv faptul ca acesta a adus in discutie nivelul lichiditatii in piata romaneasca, insa bancile din Romania nu au, deocamdata, o problema in acest sens", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a repetat indemnul adresat bancilor de a se orienta catre titlurile de stat in perioada urmatoare.

Intr-un raport publicat luni, agentia de rating Fitch a inclus Romania printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate in 2007 la riscurile sistemice care vizeaza sectorul bancar, din cauza cresterii prea rapide a creditarii si volatilitatii mari a cursului de schimb.

Astfel, Romania a fost retrogradata din clasa de risc "2" in clasa "3" dupa indicatorul macroecomic atribuit de Fitch pentru a masura potentialele riscuri sistemice, care pot aparea din cauza cresterii rapide a creditarii bancare, a inflamarii artificiale a valorii activelor din diverse piete si / sau a cursului de schimb valutar.

"Avansul creditarii in Romania a depasit, de ceva timp, limitele de viteza si retrogradarea in categoria a treia dupa indicele MPI a fost grabita de aprecierea leului in prima parte a anului 2007 si, dupa ce aceasta tendinta a fost inversata in a doua jumatate a anului trecut, de accelerarea inflatiei", au explicat analistii agentiei de rating.

Anul trecut, creditele acordate de banci populatiei si firmelor au crescut cu 60,4%, ritm depasit in primele doua luni ale acestui an, in care avansul anual al creditarii s-a accelerat la peste 65%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Noua țintă a conspiraționiștilor: ”Mașinile electrice, bombe amorsate”. De ce fake news-ul periclitează progresul
Dezinformarea în creștere din Europa Centrală și de Est amenință să deraieze progresul unui mod de transport mai sustenabil. Noua țintă a ”fake news” devin vehiculele electrice,...
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
#Isarescu, #concluzii, #raport, #Fitch, #sistem, #bancar, #exagerate , #stiri Mugur Isarescu