Surupaceanu (PSD) cere FMI sa-l inlocuiasca pe Jeffrey Franks

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 12:00
2106 citiri

Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu i-a scris directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, cerandu-i inlocuirea lui Jeffrey Franks din functia de sef al misiunii Fondului in Romania, din cauza interventiei publice facute de acesta privind OUG 50 referitoare la contractele de credite.

"In urma discutiilor aparute pe marginea transpunerii Directivei Europene 48/CE/2008 in OUG nr. 50/2010, Romania traverseaza o perioada extrem de tensionata, data fiind interventia de ultima ora a domnului Jeffrey Franks care a facut public faptul ca obtinerea celei de-a saptea transe din acordul incheiat de tara noastra cu FMI este conditionata de modificarea OUG nr. 50/2010", sustine Surupaceanu in scrisoarea deschisa adresata directorului general al Fondului Monetar International.

Deputatul PSD arata ca prin solicitarea de eliminare a prevederilor legate de retroactivitatea ordonantei privind creditele pentru populatie, Franks sustine "perpetuarea pozitiei abuzive a bancilor asupra persoanelor fizice care au contractat credite". Astfel, daca cerinta sefului misiunii FMI in Romania s-ar aplica, ar creste numarul romanilor restantieri la plata ratelor iar bancile ar putea sa se confrunte cu cetatenii nemultumiti in instante.

Surupaceanu explica insa ca seful misiunii FMI a creat, prin afirmatiile sale, "o presiune enorma asupra Guvernului", fortat sa se substituie, in aceasta chestiune, Parlamentului.

"Prin persoana domnului Jeffrey Franks, FMI a invocat, deci, necesitatea unei interventii a Guvernului in domeniul legislativ fara a avea in acest sens un temei juridic solid si a incalcat, prin aceasta, principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, violand flagrant suveranitatea nationala", subliniaza deputatul.

Surupaceanu avertizeaza ca imixtiunea reprezentantului FMI in aria legislativului romanesc, "in scopul sustinerii profitului bancar in detrimentul cetatenilor", a determinat si riposte vehemente ce pot constitui bazele unor viitoare convulsii sociale de amploare si drept urmare solicita dorectorului FMI inlocuirea rapida al lui Jeffrey Franks si nominalizarea unei alte persoane care sa reprezinte FMI in relatia cu Romania.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat joi, dupa intalnirea cu reprezentantii Ministerului de Finante, ca modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populatiei va fi o conditie a FMI pentru eliberarea urmatoarei transe. "Trebuie sa avem o ordonanta satisfacatoare, altfel nu putem merge mai departe. Nu este numai opinia noastra, ci si a Comisiei Europene", a declarat Franks.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Surupaceanu inlocuire Jeffrey Franks, #Mugurel Surupaceanu , #PSD