Fost deputat acuzat de coruptie, achitat definitiv

Marti, 24 Februarie 2015, ora 19:18
4011 citiri
Fost deputat acuzat de coruptie, achitat definitiv
Foto: Impact in Gorj

Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu, acuzat de DNA ca a impus cumpararea de catre fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifunctional la un pret de patru ori mai mare decat pretul initial de achizitie, procedurile fiind ilegale, a fost achitat definitiv marti de Curtea de Apel Craiova.

Potrivit sentintei afisate, marti, pe portalul instantelor de judecata, magistratii Curtii de Apel Craiova au decis achitarea definitiva a lui Mugurel Surupaceanu, care fusese condamnat, in octombrie 2013, la sapte ani de inchisoare cu executare de Tribunalul Gorj.

Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu, 7 ani inchisoare cu executare in dosarul "Buldotancul"

De asemenea, instanta a diminuat pedepsele dispuse anterior de Tribunalul Gorj si fata de alti inculpati din dosar. Astfel, fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare, executarea fiind suspendata si inlocuita cu un termen de incercare de sase ani. Instanta de fond il condamnase pe acesta la sase ani de inchisoare cu executare. Si Sorin Cocora Busan, condamnat initial tot la sase ani de inchisoare cu executare, a primit la Curtea de Apel Craiova o pedeapsa de trei ani de inchisoare, executarea fiind suspendata si inlocuita cu un termen de incercare de cinci ani.

Magistratii Curtii de Apel Craiova au mentinut pedeapsa initiala doar pentru doi dintre inculpatii din acest dosar - fostul director de investitii de la fostul Complex Energetic Turceni Silvica Boiangiu si fostul director comercial Ioan Viorel Vasile -, pe care Tribunalul Gorj i-a condamnat la patru ani de inchisoare, executarea fiind suspendata si inlocuita cu un termen de incercare de sase ani.

Inculpatii au fost scutiti de plata unor despagubiri catre fostul Complex Energetic Turceni, inglobat acum in Complexul Energetic Oltenia, initial, Tribunalul Gorj obligandu-i pe acestia la achitarea sumei de 836.570 de lei.

Magistratii au dispus, in schimb, confiscarea de la Sorin Cocora Busan a sumei de 586.570,04 lei, rezultata din infractiunea de spalare de bani. De asemenea, judecatorii au decis ridicarea sechestrului asigurator asupra unor proprietati pe care fostul director general de la fostul Complex Energetic Turceni Dumitru Cristea le are in municipiul Targu Jiu.

Mugurel Surupaceanu, trimis in judecata de DNA

Fostul deputat PSD Mugurel Surupaceanu a fost trimis in judecata de DNA, fiind acuzat ca in anul 2007, prin intermediari, ar fi impus cumpararea cu peste 832.000 de lei de catre fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifunctional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina cu 50.000 de dolari, procedurile de achizitie fiind ilegale, potrivit rechizitoriului procurorilor.

Utilajul a fost vandut fostului Complex Energetic Turceni de catre o firma din Medias, administrata de Sorin Cocora Busan, impus in functia respectiva de Mugurel Surupaceanu, mai aratau anchetatorii.

In acest dosar, in noiembrie 2008, fostul director general al fostului CE Turceni Dumitru Cristea a fost retinut si arestat preventiv, el fiind ulterior cercetat in libertate, alaturi de ceilalti inculpati.

Conform rechizitoriului DNA, Mugurel Surupaceanu, aflandu-se in relatii bune cu fostul director general al fostului Complex Energetic Turceni, a stabilit impreuna cu acesta modalitatea de achizitionare la un pret de patru ori mai mare decat cel de cumparare din Ucraina a tractorului forestier, furnizorul fiind firma din Medias.

In acelasi document se mentiona ca utilajul era vechi si avea defectiuni, receptia lui si plata achizitiei facandu-se cu implicarea celorlalti doi directori de la fostul Complex Energetic Turceni. O parte din banii proveniti din tranzactia respectiva au ajuns la o firma din Targu Jiu, controlata de fostul deputat PSD, procurorii DNA mentionand ca totul a fost "mascat" de o tranzactie a unui circular folosit in prelucrarea lemnului.

Fostii sefi de la fostul Complex Energetic Turceni au fost judecati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, iar Surupaceanu si Busan, pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.

Mugurel Surupaceanu a fost deputat de Gorj in perioada 2008-2012, iar anterior, in 2004, a fost prefect de Gorj in Guvernul condus de Adrian Nastase. In toamna anului 2012, Surupaceanu a demisionat din Parlament, in acel moment dosarul fiind pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dosarul a fost inaintat acestei instante de catre DNA, intrucat Surupaceanu era parlamentar in momentul finalizarii rechizitoriului.

Odata cu demisia din Parlament, Surupaceanu a demisionat si din PSD Gorj, in conditiile in care era vicepresedinte al organizatiei judetene.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Mugurel Surupaceanu achitat, #Mugurel Surupaceanu condamnat inchisoare, #Mugurel Surupaceanu coruptie , #stiri Mugurel Surupaceanu