De ce a scos Boier Bibescu "Dan Spataru nu a murit"? - Interviu

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 13:15
8298 citiri
De ce a scos Boier Bibescu "Dan Spataru nu a murit"? - Interviu
Foto: Hahaha Production

Boier Bibescu, DJ-ul criticat de multi romani pentru melodia "Dan Spataru n-a murit", explica intr-un interviu acordat Ziare.com care a fost scopul cantecului.

Artistul a precizat ca, in realitate, acesta era un omagiu adus maestrului Dan Spataru, "o legenda a muzicii romanesti uitata de generatia noua". In plus, Boier Bibescu mai spune ca scopul a fost atins si, in acest fel, au ajuns sa auda de marele artist chiar si tinerii ce nu il cunosteau.

Totodata, tanarul artist ne-a vorbit despre modul in care basarabenii se mandresc cu limba si tara lor si ii critica pe romanii care nu iau atitudine fata de cei care rad de noi si de Romania.

In primul rand sa ne spuneti de ce "Boier Bibescu"?

Aveam nevoie de un nume care sa ma reprezinte cu adevarat si, mai presus de toate, de unul autentic si pur romanesc. Eu fac muzica noua folosind sample-uri vechi si celebre. Imi place sa ma autointitulez "singurul DJ din Romania care nu-si neaga originile".

Ati ajuns pe buzele tuturor cu melodia "Dan Spataru n-a murit"? Cum v-a venit aceasta idee?

Totul a plecat de la melodia "Michael Jackson is not dead" a celor de la Spankox. Asa ne-am gandit ca avem si noi muzicieni foarte valorosi in Romania, care, din pacate, nu mai sunt printre noi si care merita a fi promovati. Asa am ajuns la Dan Spataru, o legenda a muzicii romanesti, uitata de generatia noua.

Sasha Lopez, artistul roman care a cinat cu presedintele din Sri Lanka - Interviu Ziare.com

Multa lume a criticat melodia "Dan Spataru n-a murit", insa unii, printre care si Mirabela Dauer, au sustinut ca in acest mod Dan Spataru ajunge in cluburile romanesti. Cum comentati? Credeti ca acest omagiu a fost inteles gresit?

Melodia a fost una atipica, cu un mesaj scurt, dar de efect. In general am observat ca in Romania sunt criticate lucrurile care ies din tipare, lucrurile care afirma ceva cu tarie. Ne-am asumat in mare parte riscul de a fi criticati, dar atat timp cat numele lui Dan Spataru a fost auzit acolo unde nu s-ar auzi in mod obisnuit... ne-am bucurat de rezultat.

Dan Spataru s-a auzit la majoritatea radiourilor, in cluburi, in telefoanele si boxele pustilor care poate nici macar nu stiau cine e Dan Spataru.

De ce Dan Spataru si nu Giga Petrescu, de exemplu?

Melodia "Dan Spataru" este in mare parte o prelucrare a melodiei "Mi-ai furat inima" a maestrului, o piesa care pe mine m-a inspirat foarte tare, pentru ca are un sound foarte optimist. Aveam intentia de a remixa aceasta piesa (Mi-ai furat inima -n.red.) de foarte mult timp... doar ca-mi lipsea ideea.

Acum sunteti cunoscut drept "Cel care canta Dan Spataru n-a murit". Credeti ca o sa depasiti aceasta eticheta? Si credeti ca "Melodie de noroc" va avea acelasi succes?

Nici nu cred ca-mi doresc sa o depasesc, desi am auzit ca, mai nou, in Moldova mi se spune "DJ-ul care vrea sa uneasca Romania cu Moldova" :)... pentru ca "Melodie de noroc" este o reinterpretare a unei piese extrem de populare in Moldova, cantata de Alexandru Lozanciuc. Lumea poate sa-mi spuna cum vrea daca se distreaza pe muzica mea si inteleg asta, pentru ca, in general, mesajul muzicii mele este scurt si "sonor". Deci, hai impreuna sa cantam!

Andra, despre box, operatii estetice si "Romanii au talent" - Interviu Ziare.com

Ati spus la un moment dat ca fratii de peste Prut si-au pastrat nealterat spiritul nationalist. Credeti ca moldovenii sunt mai nationalisti decat romanii?

Din pacate, cred ca da! Am avut ocazia sa lucrez la noul meu single cu Oliver Tigana, un DJ din Moldova. Asa i-am cunoscut mai bine... Ei se mandresc cu faptul ca sunt moldoveni, chiar spun despre limba lor ca e moldoveneasca. La noi lucrurile stau invers, noi vorbim si cantam mai mult in engleza, iar din pacate aud din ce in ce mai putini oameni care spun cu mandrie ca sunt romani.

Suntem blamati de Occident si ce e cel mai grav este ca ne blamam si singuri. Mi se pare ca saracia, precum si egoismul celor care ne conduc ne-au facut mai individualisti, mai putin altruisti. Parerea mea e ca ne suparam prea mult intre noi si prea putin noi, cu totii, pe ei... pe oamenii politici, cei care ne-au luat mandria si ne-au facut de ras in lume.

Intre romani si basarabeni este o relatie opusa celei pe care o au conationalii nostri cu ungurii, de exemplu. Cum ar suna o melodie realizata de Boier Bibescu si un artist din Ungaria?

Probabil "Hai impreuna sa dansam o melodie". Daca nu vorbim aceeasi limba, macar sa dansam impreuna.

Ce "artisti" ar trebui sa dispara de pe piata muzicala romaneasca?

Niciunul! Avem nevoie de muzica, de artisti si de cultura... Probabil ca avem nevoie chiar si de manele, altfel ele nu ar exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Boier Bibescu Dan Spataru, #Dan Spataru nu a murit , #cantareti