Irina Loghin implineste 72 de ani

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 15:30
5653 citiri
Irina Loghin implineste 72 de ani
cotidianul.ro

Irina Loghin, o Mare Doamna a cantecului popular romanesc, poate cea mai iubita interpreta de folclor din ultimele 3-4 decenii, s-a nascut in urma cu 72 de ani, pe 19 februarie 1939, in comuna prahoveana Gura Vitioarei (o localitata aflata in imediata apropiere a principalului oras al Vaii Teleajenului, Valenii de Munte).

Despre popularitatea si imaginea publica a Irinei Loghin, una iesita din comun, aproape ca sunt de prisos orice fel de comentarii.

Dupa absolvirea Liceului la Valenii de Munte, a urmat cursurile Scolii Populare de Arta din Ploiesti (clasa Geta Mazilu), lucrand o vreme chiar si in productie, ca laboranta la o fabrica de geamuri din Scaieni.

A debutat pe scena, la inceputul anilor '60, in cadrul unei formatii de amatori apartinand intreprinderii unde imbraca salopeta de muncitoare.

In 1963 face pasul catre profesionismul artistic, fiind angajata, alaturi de Maria Ciobanu, la prestigiosul Ansamblu Folcloric Ciocarlia, dupa un concurs foarte dur, la care au participat peste 200 de concurenti (din juriu, printre altii, a facut parte si marele scriitor Marin Preda).

Ascensiunea a fost una fulminanta, fara precedent, care, la un moment dat a starnit pana si invidia sinistrului Cabinet 2 (detinut de Elena Ceausescu), astfel incat, in 1982, pe cand se afla pe culmile gloriei si adulatiei publicului, Irina Loghin a fost interzisa total sa mai apara la la radio, televiziune, Electrecord sau in spectacole de orice fel.

Totusi, mai degraba clandestin, s-a refugiat artistic la Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, dar aparea doar in spectacole prezentate prin localitati rurale uitate de lume. Acest embargo, pus in aplicare prin mana securitatii comuniste, a durat practic pana in decembrie 1989.

Cariera sa artistica, in ambele perioade istorice, a avut un succes demn de o carte a recordurilor, prin tot ce a realizat: discuri, casete, CD-uri, DVD-uri scoase pe piata (unele cu vanzari incredibile, de sute de mii de unitati), spectacole date atat in tara cat si pe mapamond, miile de aparitii radio si tv, distinciile primite, audienta iesita din comun.

Dupa duetul celebru alaturi de Benone Sinulescu, care in anii '70 a facut furori in randul publicului, cu discul "Cine bate seara la fereastra mea - cantece de catanie", Irina Loghin a mai cantat, ulterior, impreuna cu fiica sa Irinuca, apoi cu Daniela Condurache, ca in urma cu putini ani sa faca realmente din nou valuri, alaturi de "copilul" sau artistic, Fuego.

Melodii de suflet

Cateva din melodiile sale de suflet, care au trecut granita anilor si succesului de masa:

Mi-ai dat mama cantecul, Nici o boala nu-i mai grea, Azi in sat e nunta mare, Bradului la munte-i place, Cei trei brazi de la Sinaia, Fetelor ma ascultati, Ionel cand treci pe vale, Ascultati bogatilor, Buna maicuta, buna taicuta, Ce focsor si ce amar, In gradina lui Ion, Intoarce-te bade-n sat, Mai intoarce Doamne roata, Nici o boala nu-i mai grea, Tu Ardeal, Trenul vietii, Un tigan avea o casa, Valea Prahovei si multe altele.

De-a lungul carierei sale a primit zeci de distinctii, onoruri, practic o larga paleta de recunoasteri publice a valorii si popularitatii de necontestat:

- cea mai iubita interpreta de muzica populara la TVR

- cea mai iubita voce a tarii in cadrul Galei Zece pentru Romania (2005, 2009)

- Femeia de succes a anului (2005, 2006)

- cea mai iubita interpreta de muzica populara a ultimilor 20 de ani - sondaj CURS

- decorata de presedintele Ion Iliescu - 2004

- Discuri de aur pentru vanzari record - Electrecord, Eurostar, RBA, Euromusic

Alaturi de Bregovic

In 2003 a sustinut in Spania un concert alaturi de Goran Bregovic, fiind singura interpreta de muzica populara din Romania care a cantat cu acesta. Apreciata de legendarele Amalia Rodriguez si Sarita Montiel.

Face parte din Galeria de Aur a marilor interprete de muzica populara, alaturi de: Maria Tanase, Ioana Radu, Maria Lataretu, Ileana Sararoiu, Lucretia Ciobanu, Angela Moldovan, Maria Ciobanu.

Irina Loghin a cochetat o vreme si cu politica, fiind senator PRM de Giurgiu in mandatul 2004-2008 (perioada cand a avut colegi de parlament alte doua celebritati ale folclorului autohton, regretatul Ion Dolanescu si Angela Buciu).

Este casatorita cu fostul campion de lupte Ion Cernea (medaliat olimpic la Roma 1960 si Tokyo 1964), avand impreuna doi copii, pe Irinuca si Ciprian.

Spune Irina Login intr-una din bijuteriile sale muzicale:

Cate flori mi-ati dat voi mie

Nu pot creste pe campie

Va dau si eu cantecul

Odata cu sufletul.

LA MULTI ANI, DOAMNA IRINA!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Irina Loghin aniversare, #mari interprete de folclor , #cantareti