Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Concert anulat din cauza unor simboluri naziste

Duminica, 27 Octombrie 2013, ora 12:09
8223 citiri
Concert anulat din cauza unor simboluri naziste
Foto: France TV

Grupului britanic Death in June, care trebuia sa sustina pe 29 octombrie un concert la Lyon, i-a fost interzisa aparitia pe scena, autoritatile reprosandu-i ca foloseste "deliberat" simboluri naziste.

In comunicatul de anulare facut cunoscut pentru AFP, citata de France TV, de catre prefectul Jean-Francois Carenco, acesta reaminteste ca "respectivul grup de muzica rock foloseste simboluri naziste, nume, gesturi, imagini si cantece care se raporteaza la nazism si are tendinta de a-l elogia".

Potrivit prefectului, concertul ce urma sa se desfasoare in sala Ninkasi Kao din Lyon, ar putea genera tulburari de ordin public. De asemenea, el a interzis "orice adunare sau apropiere a unei multimi de sala", in aceeasi zi, de la orele 14.00 pana la miezul noptii.

Douglas Pearce, fondatorul grupului (ce nu si-a ascuns niciodata homosexualitatea si colaborarea cu diverse etnii evreiesti in trecut), a gravitat in tineretea sa in jurul diferitelor miscari radicale de extrema stanga, inainte de a evolua spre alte ideologii cum ar fi nationalismul de tip bolsevic.

El s-a aparat cu regularitate de acuzatiile ce i s-au adus, afirmand ca doreste sa faca intreaga apologie a atrocitatilor naziste. Dar estetica formatiei sale, ca si anumite piese din repertoriu, ii aduc o imagine mai mult decat nociva.

Tuturor celora care ii cer sa dea explicatii cu privire la interesul pentru cel de-al III-lea Reich le precizeaza ca data fiind influenta acestuia asupra lumii, el, ca artist, nu poate sa evite sentimentul de intrigare. Incercand o scuza, Pearce declara: "Totusi, am citit mai multe pasaje din Capitalul lui Marx decat din "Mein Kampf" scrisa de Hitler."

Proteste de anulare a concertelor grupului Death in June

Jean- Francois Carenco a reamintit ca orasul Lyon, al carui prefect este, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost un altar al rezistentei, o scena a barbariilor naziste, dar si locul in care s-a desfasurat (1987) procesul "macelarului din Lyon", nazistul Klaus Barbie la care unul dintre cantecele grupului face referire.

Asociatia Fiilor si Fiicelor deportatilor evrei din Franta a protestat impotriva acestui concert, iar pe 21 octombrie, primarul Partidului Socialist din Cognac, Michel Gourinchas, a hotarat sa anuleze concertul formatiei Death in June programat aici pe 31 octombrie.

Grupului englez metalist si de influenta post-punk i-a fost de asemenea pusa la indoiala legitimitatea artistica pe Internet de catre miscarea antifascista europeana La Horde, care ii denunta "estetica ca fiind un amestec de simbolistica nazista si pagana".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#grupul Death in June, #anulare concert Lyon, #acuzatii nazism , #concerte