Concert de Craciun la Cotroceni

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 09:19
1584 citiri
Concert de Craciun la Cotroceni
Foto: camelguilde.wordpress.com

Corul de Copii Radio, dirijat de maestrul Voicu Popescu si acompaniat la pian de Camelia Chitibea, va sustine, luni seara, la Muzeul National Cotroceni, traditionalul 'Concert de Craciun', organizat de institutia gazda.

Infiintat in 1945, Corul de Copii Radio a avut o evolutie spectaculoasa inca de la aparitia sa in peisajul muzical romanesc, fondatorul sau, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica si, pana de curand, Eugenia Vacarescu Necula, contribuind decisiv la destinul artistic al ansamblului si facand din acesta o adevarata scoala de educatie prin muzica a tinerelor generatii.

Aici si-au deschis calea carierei artistice Ileana Cotrubas, Silvia Voinea, Maria Hurduc, Cornelia Angelescu, Voicu Enachescu, George Crasnaru, Dan Dumitrescu, Cristina Radu, Roxana Briban, Roxana Constantinescu.

Recitalurile, concertele 'a cappella', contributiile aduse interpretarilor unor capodopere vocal-simfonice alaturi de Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Filarmonicii 'George Enescu', Filarmonica din Munchen, Orchestra de Stat Bavareza, sub bagheta unor mari maestri romani si straini ca Iosif Conta, Ludovic Bacs, Horia Andreescu, Cristian Badea, Jing Wang, Lawrence Foster, Wayne Marshall, Zubin Mehta, au dezvaluit deosebitele calitati interpretative ale formatiei.

Cele peste 50 de participari la festivaluri, turnee artistice si concursuri internationale in aproape toate statele Europei, Japonia, SUA si Canada, au adus tinerilor artisti pretioase distinctii si premii si au contribuit la acordarea, in 2004, de catre Federatia Corurilor din UE, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene.

In ultimii ani, sub indrumarea dirijorului Voicu Popescu, asistat de pianista Camelia Chitibea, ansamblul exploreaza noi forme de expresie artistica, indreptandu-se preferential catre manifestari conceptuale si de cooperare culturala cum ar fi Songbridge-Canada, Brundibar-Franta, Les Instants Sacres-Franta, Amadeus-Romania, Voci d'Europa-Italia, Adiemus-Romania si Stralucirile apei in Romania si Franta.

In anul 2008, Corul de Copii Radio a fost invitat sa prezinte spectacolul multimedia Romanian Roots la 'Simpozionul Mondial de Muzica Corala' (organizat la Copenhaga de Federatia Internationala a Muzicii Corale), iar in 2009, la Festivalul International 'Let the Future Sing' de la Stockholm.

Ultimele concerte, 'Instantanee moderne si contemporane' si 'Magnificat, anima mea' de J.S. Bach, au permis sondarea cu succes a unor zone stilistice si expresive extrem de diferite.

Viitorul apropiat aduce formatiei o prezenta de prestigiu cu proiectul 'Madrigale si miraje' in cadrul Festivalului International 'George Enescu', alaturi de Corul National de Camera 'Madrigal'.

De-a lungul anilor, performantele corului au fost valorificate periodic in emisiuni de radio si televiziune, in inregistrari radiofonice speciale si in aparitii discografice.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#concert Craciun Cotroceni, #Corul Copii Radio Cotroceni , #concerte