Concerte cu vioara lui Enescu, sinceritate in actul artistic si cum tii tinerii artisti in Romania Interviu

Autor: Ana Ilie
Joi, 04 Februarie 2016, ora 07:34
2857 citiri
Concerte cu vioara lui Enescu, sinceritate in actul artistic si cum tii tinerii artisti in Romania Interviu
Foto: Facebook/Raluca Ouatu

Muzica poate vindeca suflete si societati si e nevoie acum de muzica clasica mai mult ca oricand, afirma Raluca Ouatu, manager artistic al Cameratei Regale.

La inceputul unei noi stagiuni de concerte a Cameratei Regale, managerul artistic vorbeste pentru Ziare.com despre spectacole cu vioara lui George Enescu, pasiune pentru exprimarea onesta in arta si cat de apreciata este calitatea actului artistic romanesc in strainatate.

Ca manager artistic al Cameratei Regale, cat este munca si cat este pasiune in ce faci?

Cred ca in egala masura! E un cerc vicios, cu cat pui mai multa pasiune in ceea ce faci, cu atat te obligi sa muncesti mai mult, in dorinta de a realiza tot ceea ce ti-ai propus.

Cu ce sperante ai inceput acest proiect in 2009? Daca ar fi sa tragi linie, cat din ce ti-ai propus atunci s-a realizat? Ce iti propui de-acum incolo?

Am pornit la drum cu speranta si cu visul de a forma un ansamblu care sa fie caracterizat de un nivel artistic comparabil cu cel al orchestrelor mari ale lumii. Vise mari, nu?

Se pare ca munca si daruirea noastra incep sa dea roade, din ce in ce mai multa lume remarca acum calitatea artistica a Cameratei Regale. In concertul pe care l-am avut in celebra Sala de Concerte din Viena, Konzerthaus, cu ocazia Zilei Culturii Romane, am fost primiti nu doar cu sala plina si ovatii in picioare, ci am primit confirmarea faptului ca suntem pe un drum sigur si bun. Muzicieni ai orchestrelor vieneze, atat romani, cat si straini, ne-au felicitat spunandu-ne ca nu s-a simtit nicio diferenta de nivel intre Camerata Regala si ansamblurile care contureaza viata culturala vieneza.

Ca planuri de viitor, ne propunem ca Stagiunea Regala sa aiba viata lunga si sa reusim sa aducem pe scenele de concert din Romania artisti de exceptie alaturi de care sa realizam interpretari memorabile pentru publicul nostru. Un alt lucru pe care ni-l propunem este acela de a nu face rabat de la calitatea pe care am dobandit-o in cei sase ani de munca si de a darui intotdeauna o arta realizata in cel mai sincer mod posibil.

Vlad Stanculeasa, violonistul care ii calca pe urme lui George Enescu Interviu

In ansamblu se afla artisti tineri. Cum ii convingi sa ramana in tara si sa se alature Cameratei?

In Camerata Regala sunt artisti tineri, care isi doresc sa faca parte din acest ansamblu de excelenta, iar, atat timp cat noi le oferim posibilitatea de a face performanta aici, in Romania, prin intermediul proiectelor noastre, dorinta lor de a ni se alatura vine de la sine. Nu putem decat sa ne bucuram ca mai exista si alti muzicieni care vor sa duca mai departe traditia culturala, si aici in Romania.

Tu insati esti o artista tanara. Ce anume te motiveaza, ce te inspira?

Nu mai sunt foarte tanara. Ma motiveaza in general lucrurile realizate bine si ma inspira oamenii care pun la fel de multa pasiune in ceea ce fac, asa ca mine.

Cum isi gaseste locul muzica clasica in peisajul contemporan?

Cred ca acum, poate mai mult ca altadata, este o mare nevoie de arta, de cultura, de initiative in acest sens. Pentru mine personal identitatea unui popor se regaseste in cultura acestuia. Muzica clasica este o necesitate pentru evolutia normala a unei societati. Mai mult decat atat, muzica clasica are puterea de a vindeca, ne ajuta sa evoluam spiritual. Cu cat vom fi mai multi cei care vom intelege acest lucru si vom promova cultura, cu atat societatea noastra va deveni una mai buna.

Ce concerte aduce noua stagiune a Cameratei Regale?

Deschidem anul 2016 cu un concert extraordinar sambata, 6 februarie, orele 19:00, la Ateneul Roman, in care ii avem ca invitati pe maestrul Horia Andreescu, o personalitate emblematica a culturii noastre, si pe binecunoscutul violonist Gabriel Croitoru, care ne va cuceri pe toti cu vioara sa Guarnieri de Jesu, vioara care a apartinut lui George Enescu si care in mainile sale prinde viata de fiecare data cand arcusul atinge corzile.

Stagiunea Regala continua seria de concerte in datele de 9 martie, 17 aprilie, 29 mai, avandu-i ca protagonisti pe dirijorii Pierre Vallet (Franta), Nicolas Krauze (Franta) si Vlad Vizireanu (SUA), vor urca alaturi de noi pe scena pianistii Elizabeth Sombarth, Pilar Guarne, Andrei Licaret si tanarul violonist roman George Tudorache, concertmaestru la Orchestre Philharmonique Royal de Liege.

Repertoriul ales pentru aceste concerte este mai mult decat impresionant, publicul va putea audia concerte de doua piane si orchestra, si chiar si de patru piane si orchestra, iar programul concertelor va culmina cu Simfonia Fantastica de H. Berlioz pe care o veti puteti asculta in concertul de inchidere a Stagiunii Regale din 29 mai. Deci un sfarsit de stagiune fantastic! Va asteptam cu drag la concertele noastre!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Raluca Ouatu Camerata Regala, #Ralua Ouatu manager artistic , #concerte