Cartarescu, despre scandalul iscat de melodia "Despre smerenie": Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala

Luni, 11 Aprilie 2016, ora 12:58
5865 citiri
Cartarescu, despre scandalul iscat de melodia "Despre smerenie": Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala
Foto: Facebook/Mircea Cartarescu

Reactiile dupa lansarea, de catre trupa Taxi, a piesei "Despre smerenie", in care sunt cooptate 33 de personalitati din lumea muzicii, teatrului si literaturii, dar nu numai, par sa nu se mai opreasca.

Cum opinia publica s-a impartit in doua, iar discutiile se concentreaza in prezent pe necesitatea sau, dimpotriva, inutilitatea constructiei Catedralei Neamului, scriitorul Mircea Cartarescu, inclus in acest proiect, s-a simtit obligat sa vina cu noi lamuriri.

Melodia-manifest despre Catedrala Neamului: Artistii din videoclip iau atitudine

"Dragii mei, apelez din nou la ratiune, cu speranta ca totusi mai exista asa ceva la noi. Clipul formatiei Taxi nu e in realitate nici un manifest, nici un atac la Catedrala Mantuirii Neamului, nici o teza de doctorat. E doar o poezie cantata. Clipul nu cere oprirea lucrarilor la catedrala si nu jigneste credinta nimanui", scrie luni Mircea Cartarescu pe Facebook.

Cum multi au spus despre personalitatile care au raspuns invitatiei Taxi de a canta in "Despre smerenie" ca nu au credinta, scriitorul tine sa-i contrazica. "Nu e o pozitionare atee, cei pe care-i cunosc dintre participanti sunt crestini ortodocsi, ca si mine".

Dan Teodorescu, despre piesa-manifest: Nu-mi imaginam ca poate provoca atata agresivitate

Mai mult, in speranta ca va mai potoli spiritele, Mircea Cartarescu incearca sa explice mesajul melodiei: "In clip e vorba de un om care-l cauta pe Dumnezeu. Nu-l gaseste in Catedrala din cauza spatiilor prea largi, dar il vede imediat intr-o biserica mica. E o metafora, nu o disputa ideologica si nici o lucrare de istoria religiilor sau de geo-politica gen Huntington.

Lemnul si spatiile mici nu trebuie luate literal, ele sunt simbolul intimitatii actului de credinta. De fapt, toate acestea exista in textul cantecului, dar cei care s-au inflamat nu le-au observat. Dumnezeu exista si in catedrala, cum exista pretutindeni, spune cantecul in mod expres si literal".

In final, Mircea Cartarescu explica si de ce s-a alaturat acestui proiect, alaturi de nume ca Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Iantu, Stefan Banica Jr., Andi Moisescu, Dani Otil, Paula Chirila, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartos, Ada Milea, Calin Goia, Horia Virlan, Laura Lavric, Andreea Esca, Razvan Simion, Alexandru Andries, Emilia Popescu, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea, Victor Rebengiuc si multi altii.

Udrea critica demersul "arogant" al celor de la Taxi: Mai bine o catedrala prea mare decat un popor fara credinta

"Pe scurt, eu am participat la un eveniment estetic, cu un mesaj poetic (ambiguu prin excelenta) si nu la unul taios ideologic. In ceea ce ma priveste, o alta perspectiva nu ma intereseaza. Razboiul iscat din senin si prosteste din neintelegerea unui poem cantat nu e razboiul meu. Eu nu urasc nimic altceva decat ura (cum canta Bob Dylan).

Sociologii vor avea mult de lucru sa explice enorma discrepanta dintre un mesaj ambiguu si understated al unui cantecel si masiva overreaction pe care a provocat-o. Dupa mine, asta arata ca ne scaldam in ape foarte tulburi, din care-ar putea iesi oricand o fantoma a trecutului", conchide el.

Dupa ce piesa trupei Taxi a fost lansata, joi, Grigore Lese, una dintre cele 33 de personalitati care au luat parte la proiect, a cerut sa fie scos din videoclip, afirmand ca, initial, a crezut ca este vorba despre un mesaj privind bisericile de lemn si "civilizatia noastra straveche".

Zeci de personalitati, melodie-manifest impotriva Catedralei Mantuirii Neamului - Grigore Lese cere sa fie scos din videoclip

Ulterior, si-a nuantat declaratiile, dupa ce formatia Taxi a precizat ca Lese a vazut videoclipul si cunostea versurile melodiei. "M-am dus cu tot dragul la filmarea pentru piesa Despre Smerenie, am vazut artistii, am citit si textul inainte. Problema nu este piesa in sine, ci modul in care lumea a interpretat-o, ca ar fi impotriva Catedralei Neamului. S-a dat o alta intelegere piesei.

M-am trezit cu interpretari de tot felul. M-au sunat si oameni de la Mitropolia din Iasi, de la BOR. Am fost la Cernica si m-a oprit lumea pe strada sa ma intrebe ce caut eu acolo. Daca oamenii sunt nemultumiti de prezenta mea, am zis ca este mai bine sa nu fiu acolo", a declarat el pentru Pagina de Media.

Trupa Taxi reactioneaza: Grigore Lese stia versurile melodiei "Despre smerenie" (Video)

Grigore Lese este singurul dintre cele 33 de personalitati care au cerut sa fie scoase din clip.

Melodia-manifest despre Catedrala Neamului a incins Internetul: Grigore Lese vine cu precizari

Nu e prima iesire la rampa a lui Cartarescu. Acesta a reactionat si dupa ce pe Youtube a aparut un clip in care un barbat nemultumit de faptul ca scriitorul a aparut in videoclip arde o carte semnata de Cartarescu. Gestul sau a fost comentat de scriitor, care a afirmat pe Facebook: "Nu e frumos sa dai foc unei carti in nici o imprejurare, dar e mare tristete s-o faci in urma unui cantec din care n-ai inteles nimic...".

A.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mircea Cartarescu despre smerenie, #Despre smerenie Taxi, #Despre smerenie melodie, #scandal catedrala melodie Taxiu, #melodie Taxi scandal , #melodii