Activism politic si muzica pana in zori la Novi Sad

Duminica, 05 Iulie 2009, ora 09:08
957 citiri
Activism politic si muzica pana in zori la Novi Sad
Foto: exit.org

Evenimentul saptamanii la Bucuresti a fost a treia editie a festivalului B'estfest. Anuntat cu mare fast inca din iarna, si-a pierdut treptat din stralucirea pe care o promitea dupa ce doua nume pe care le asteptam s-au inscris cu succes in tendinta anului 2009 si au anuntat ca nu mai vin.

Cele trei zile initiale s-au facut usor patru pentru a sfarsi prin a fi cinci. Si asa a ajuns ca fiecare seara de festival sa para concertul unei trupe cu alte doua mai mici in deschidere. Doar asa se puteau aduna pe cimentul de la Romexpo cei 70.000 de oameni anuntati de organizatori. Adica mai putin de 15.000 pe seara.

Toate astea m-au intristat si m-au facut sa caut in alta parte placerea unui astfel de eveniment.

Cum Glastonbury e prea departe si prea scump pe timp de criza, am aruncat o privire in ograda vecinilor. Sarbii organizeaza intre 9 si 12 iulie, la Novi Sad, a zecea editie a festivalului Exit, iar oamenii din spatele lui au promis ceva de neuitat.

Nu stiu daca se refereau la cei pe care ii vor urca pe scena principala sau la tot ce se va intampla acolo, dar stiu ca nu sunt singurul care se astepta la mai multi artisti mari. Pe de alta parte, vor fi in total 25 de scene si 600 de artisti, iar totul se va intampla intr-o fortareata construita in secolul al XVII-lea. Asta garanteaza ca va fi ceva mare inca dinainte sa te uiti pe line-up.

Dar ce s-a intamplat pana la mult asteptata editie cu numarul zece? Exit a pornit ca un festival de revolta al studentilor sarbi impotriva lui Slobodan Milosevici, in anul 2000. Evenimentele culturale din vara anului 2000 au avut si un slogan sugestiv: EXIT out of ten years of madness.

Avand un pronuntat caracter politic, studentii din Novi Sad au organizat si discutii cu teme precum nationalismul, xenofobia, cenzura si represiunea. Festivalul de 100 de zile s-a incheiat cu putin timp inainte de alegerile prin care a fost rasturnat regimul lui Milosevici.

Incurajati de schimbarile din Serbia, studentii au decis sa se adune la Novi Sad si in urmatorul an. Au venit de fapt 200.000 de oameni. Daca la inceput avea doar importanta regionala si participau numai artisti sarbi, festivalul a devenit cunoscut cu timpul in intreaga Europa. Dupa editia din 2006, Exit a fost desemnat de britanici drept cel mai bun festival european.

Printre numele celebre care au fost invitate de-a lungul timpului se numara Beastie Boys, Groove Armada, Massive Attack, Moloko, Cypress Hill, Underworld, Fatboy Slim, White Stripes, Robert Plant, Snoop Dogg, The Prodigy, Iggy Pop, Garbage, Morrissey, Slayer si Sex Pistols.

La editia aniversara din acest an vor urca pe scena principala Arctic Monkeys, Madness, Moby, Kraftwerk, Manic Street Preachers, The Prodigy, Korn si cea pentru care mi-am cumparat bilet, Patti Smith.

Main stage este, asadar, pentru greii care au scris istoria muzicii. Sangele proaspat va curge, insa, din boxele celorlalte 24 de scene. In fata uneia dintre ele voi astepta in ultima seara si o explozie de energie de acasa pentru ca si The MOOoD au fost chemati.

Adevarata petrecere va avea loc la Dance Arena. Toti DJ-ii care au fost invitati in anii trecut, se intorc pentru a marca un deceniu de dans la Exit. Organizatorii au pregatit seturi back to back cu Richie Hawtin vs Dubfire, Carl Cox vs Green Velvet, Sasha vs John Digweed, James Zabiela vs Nic Fanciulli, Loco Dice vs Magda, Steve Lawler vs Lee Burridge si live act-uri ca Etienne de Crecy, Gui Boratto sau Reboot.

Pretul pentru toate astea nu este totusi pe masura, ci mult mai mic. Un bilet de patru zile a costat 72 de lire, iar zece zile in camping, 14 lire. Nu e Glastonbury, dar cam atat as fi platit si ca sa stau pe cimentul de la B'estfest. Trenul costa inca 50 de euro, iar asigurarea medicala doar 14 lei.

Un motiv destul de important pentru care am ales cele de mai sus este modul in care a fost facut programul. Sunt 600 de trupe, dar asta nu conteaza prea mult pentru ca vor fi imprastiati pe 25 de scene. Important e ca nu vor canta doua trupe mari in acelasi timp cum s-a intamplat anul trecut la Bucuresti. Si nici nu esti trimis acasa, la culcare, la 10 minute dupa ce a trecut ultimul autobuz.

Desi fortareata din Novi Sad este la fel de locuita ca si pavilionul central de la Romexpo, acolo se pare ca nu au fost probleme cu muzica pe timp de noapte. Asa ca programul incepe la ora 18.00 si se termina dimineata la 8. Un adevarat maraton de dans si proba de foc pentru picioare si urechi. Revin cu povesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#festival muzica Exit, #Serbia Novi Sad , #muzica populara