Ce este drum and bass-ul si cum se dezvolta in Romania - Interviu

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 13:02
6519 citiri
Ce este drum and bass-ul si cum se dezvolta in Romania - Interviu
Foto: Facebook

Potrivit definitiei, Drum and bass (DnB) reprezinta un stil de muzica electronica ce a luat nastere la inceputul anilor '90 in Marea Britanie. Treptat, acest curent muzical care cuprinde atat latura comerciala a muzicii, dar si zona mai putin mediatizata, underground, s-a extins la nivel mondial, ajungand si in Romania.

Stefan Muscalu, unul dintre reprezentantii din zona underground a acestui gen muzical, a explicat pentru Ziare.com ce inseamna sa fii producator de DnB si care a fost impactul acestui gen muzical in Romania.

El este fondatorul "Nu Doar Bas", un proiect lansat in 2012 care incearca sa fie o sursa de informare, dar si sa creeze o comunitate destinata tinerilor producatori din scena drum and bass.

Cum ti-a venit ideea crearii unui astfel de proiect?

Scena DnB din Romania se afla intr-un impas, iar undergroundul de la noi era ceea ce in tari precum Anglia sau Belgia reprezenta un stil muzical comercial. Am descoperit producatori romani ce se aflau pe aceeasi lungime de unda cu mine si am decis ca impreuna sa punem bazele acestui proiect prin care incercam sa ne promovam muzica. Anual, lansam cate o compilatie gratuita, avand scopul ca piesele noastre sa ajunga la urechile unui public cat mai larg.

Cum este privit in Romania, in momentul de fata, acest stil muzical?

In Romania se afla la un nivel underground, desi sunt multi care apreciaza acest gen muzical. Insa, din pacate, exista o perceptie foarte proasta asupra DnB-ului din cauza publicului activ care de cele mai multe ori este format din tineri ce nu inteleg esenta si catalogheaza drum and bass-ul ca fiind un stil muzical galagios, lipsit de esenta.

De ce nu este la fel de mediatizat ca celelalte genuri muzicale?

Din cauza ca nu exista un public stabil care sa le garanteze ca poate fi profitabil, potentialii investitori se feresc de zona asta. In zona underground, producatorii locali sunt cei care utilizeaza fonduri si resurse proprii, motiv pentru care, de cele mai multe ori, DnB se adreseaza aceluiasi cerc restrans de oameni, posibilitatea de crestere fiind redusa.

Probabil insa ca atunci cand producatorii de hituri o sa gaseasca reteta succesului si pentru drum and bass, vom avea melodii ce vor fi difuzate la radiourile comerciale, asa cum se intampla in Marea Britanie, de exemplu.

Drum and bass-ul presupune si adoptarea unui anumit stil de viata?

Unii ar spune ca da, insa eu sunt sceptic cu privire la asocierea muzicii pe care o asculti cu stilul de viata. Sunt foarte putine genuri muzicale care presupun asta. Pentru mine, ca producator, este un stil de viata in conditiile in care imi petrec majoritatea timpului in jurul acestui gen.

Cum a fost privit proiectul tau de publicul roman?

Oamenii s-au aratat receptivi si m-am simtit foarte mandru vazand ca am obtinut un feedback pozitiv atat de la oamenii de radio, cat si de la publicul larg. Piesele au fost difuzate atat in Romania, cat si in strainatate.

Una dintre dificultatile pe care le are insa un producator de DnB din Romania este ca, desi exista o comunitate destul de inchegata, membrii ei sunt rasfirati in diverse colturi ale lumii, ceea ce face ca sesiunile de lucru sa fie mai anevoioase, spre deosebire de alte genuri, ai caror reprezentanti au posibilitatea de a se intalni personal pentru a schimba opinii si idei.

De asemenea, si lipsa promovarii reprezinta o alta problema. Desi exista eforturi de promovare manifestate prin organizarea unor evenimente sustinute din buget propriu, nu exista o constanta si asta din cauza publicului instabil, asa cum am mai spus.

Care sunt proiectele de viitor?

Anul asta voi avea cateva colaborari cu Mighty Boogie si Dyl, dar si baietii de la The Dream Diggers, alaturi de care am lansat deja melodia "War" care are si un videoclip, dar si ceva material solo la care se lucreaza de ceva timp.

De asemenea, o sa lucrez cu cei de la Hangout Music la realizarea Bedroom Sessions, ce reprezinta o serie de video podcasturi la care vor fi invitati diversi producatori si dj din zona bass music.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#drum and bass muzica Romania, #nou curent muzical Romania, #producator drum and bass Romania , #noutati muzica