Mario Bihari: muzician rrom, fotograf nevazator

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 20:49
1712 citiri
Mario Bihari: muzician rrom, fotograf nevazator

Cand stai de vorba cu Mario Bihari, nu poti sa nu te gandesti la contrastele pe care simpla lui prezenta le pune pe masa: un barbat masiv, cu parul lung prins cu o bentita, ca un luptator de demult, dar care la primele cuvinte si gesturi iti inspira mai degraba blandetea unui intelept bine antrenat in (auto)ironie.

Ramas nevazator in urma unui accident din copilarie, n-a reusit numai sa cunoasca lumea prin explorarea simtului sau muzical - e pianist, acordeonist, clarinetist si compozitor -, ci si sa-si "recapete" simbolic vederea, aflandu-se acum la cel de-al doilea proiect de fotografie.

Cand isi lasa bastonul la o parte si se apropie de instrumente, iti dai seama ca acestea sunt cele mai bune semne de orientare. A fost campion la atletism si reprezentant al Cehiei la Goallball, cel mai cunoscut sport pentru nevazatori.

Cand am primit invitatia Centrului Cultural Ceh de a merge la concertul lui, nu-l stiam pe Mario Bihari; aflasem doar ca este "un extraordinar muzician rrom nevazator". Nu se intampla prea des sa poti cunoaste pe cineva a carui poveste de viata sa-l transforme, intr-o fraza atat de scurta, intr-un personaj.

Asa ca ne-am intalnit la Muzeul Taranului Roman, inaintea concertului de pe care avea sa-l sustina alaturi de un prieten apropiat si muzician de cursa lunga (Frantisek Raba), cand s-a asezat la masa cu un calm imperturbabil si, aprinzandu-si prima tigara, a inceput sa-mi povesteasca cum a inceput totul.

Venind dintr-o familie traditionala de muzicieni, Mario a pus pentru prima oara mana pe pian la sapte ani, cand mama lui l-a asezat in fata claviaturii.

Cine stie ce cale ar fi ales daca, printr-un accident nefericit care s-a petrecut un an mai tarziu, n-ar fi ramas fara vedere. Nevoit sa-si paraseasca familia pentru a pleca la singura scoala primara pentru copiii orbi din zona, la 300 de kilometri fata de orasul sau, Bratislava, Mario a reluat legatura cu instrumentul la care canta si astazi cativa ani mai tarziu, cand a mers sa studieze la Conservatorul din Praga.

"Cand am ajuns la Conservator, nu-mi placea deloc sa exersez," spune Mario. "Imi placea mai mult sportul, ba chiar pe la 12-13 ani faceam performanta in atletism. Insa s-a intamplat sa am un profesor de muzica foarte sever, care ma batea cu caietele in cap, si atunci am invatat sa-mi placa sa exersez. Iar pe masura ce-o faceam, lucrurile mergeau din ce in ce mai bine si atunci a inceput cu adevarat sa-mi placa sa cant".

Spre sfarsitul Conservatorului, dupa mult invatat si multe note bune, aduse de orele de studiu ale partiturilor in Braille, a devenit un rebel - "Nu mai voiam sa ascult de nimeni, ci doar de mine insumi."

Canta in trei trupe

In acele momente insa a sunat telefonul - asa cum se intampla in multe scenarii unde vestile mari vin de la celalalt capat -, iar de atunci a inceput colaborarea cu Zuzana Nazarova, una dintre cele mai populare cantarete din Cehia la acea vreme. Alaturi de ea si de trupa Koa, a inceput adevaratul drum al lui Mario in muzica, nu doar ca instrumentist, ci si in postura de compozitor, multe dintre piesele care faceau ca salile de concert sa fie neincapatoare fiind compuse de el.

Nu doar ca nu s-a oprit din cantat, dar s-a hotarat sa duca mai departe cantecele comunitatilor de rromi si, in acelasi timp, sa compuna muzica in care toate influentele sunt libere sa se adune. In acest moment, canta in trei trupe - Bachtala Apsa, Neve si Bailey - si, pe langa zecile de piese "in constructie", are 25 de compozitii proprii inregistrate la oficiul drepturilor de autor din Cehia.

Cel mai des se intampla sa-i vina in minte acorduri si armonii pentru viitoarele melodii in timp ce se plimba alaturi de cainele sau, pe care il cheama Harley si care il conduce prin oras, dupa cum aflu de la Petra Dobruska, care l-a cunoscut pe Mario cu multi ani urma, cand a inceput sa studieze limba si cultura rromilor si care ne-a fost translator.

"Cand ajung acasa, merg imediat la pian, ca sa cant ceea ce compusesem in minte, insa in 95% din cazuri nu-mi place ce iese," spune el, cu o modestie care nu-l paraseste niciun moment. Citeste mai mult despre Mario Bihari: muzician rom, fotograf nevazator pe Think Outside The Box.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Mario Bihari artist nevazator, #Mario Bihari cantaret orb , #stiri muzica