Muzica poate ascunde mesaje secrete codate printr-o noua metoda de criptare

Marti, 23 August 2016, ora 23:19
7060 citiri
Muzica poate ascunde mesaje secrete codate printr-o noua metoda de criptare
Foto: Hepta.ro

Genul muzical trance, muzica electronica derivata din techno, poate reprezenta modalitatea de transmitere a unor mesaje criptate.

Este concluzia unui cercetator de la Universitatea de tehnologie din Varsovia, care sustine ca a reusit sa dezvolte o tehnica prin care poate transmite mesaje secrete cu ajutorul melodiilor genului muzical trance.

Krzysztof Szczypiorski de la Universitatea de Tehnologie din Polonia sustine ca este vorba despre o noua forma de criptare denumita "StegIbiza", prin care sunt ascunse mesaje secrete in acest gen muzical.

Cercetatorul polonez a folosit fluctuatiile de ritm pentru a coda mesaje secrete intr-un club de muzica dance din Ibiza, un gen muzical cu origini in insulele Baleare care este renumit pentru puterea sunetului.

El foloseste ritmul intr-o modalitate similara codului Morse - creste ritmul pentru a obtine punctul si reduce ritmul pentru a obtine acea linie. Aceste modificari sunt apoi adaugate unui cantec cu ajutorul unui program de calculator similar spre exemplu Apple Logix X Pro si este folosit pentru pronuntarea cuvintelor.

Tehnica este atat de subtila incat ascultatorii nu pot identifica schimbarile ritmului, ascultand doar muzica propriu-zisa la petreceri. Cand a testat metoda, Szczypiorski a descoperit ca poate modifica ritmul cu 2% fara ca nici ascultatorii, nici chiar muzicienii cunoscatori sa nu poata realiza ca au fost facute modificari. Tehnica sa "StegIbiza" a fost numita astfel dupa originile mediteraneene ale genului muzical respectiv, a declarat Krzysztof Szczypiorski, pentru MIT Technological Review.

Krzysztof Szczypiorski a folosit piesele "Miracle" a trupei Queen, care are 92 de batai pe minut, "So What" a lui Miles Davis, cu 120 de batai pe minut, si "Rhythm is a Dancer" a lui Snap cu 130 de batai pe minut. Toate negativele melodiilor au fost pregatite, fara fragmentele de voce, si apoi au fost modificate in stilurile techno, hip-hop si trance cu ajutorul instrumentelor disponibile in programul Logic X Pro.

Apoi cercetatorul polonez a schimbat ritmul pentru a introduce mesajul "Steganografia este dansator!". A rugat apoi 20 de participanti la o petrecere, din care 10 lucrau in industria muzicala, sa spuna daca observa diferente in ritmul melodiilor si niciunul dintre cei prezenti nu a observat modificarile facute. Ulterior, el a sporit cu peste 3% modificarile ritmului, iar jumatate dintre cei prezenti au inceput sa observe modificarile.

Cercetatorul polonez sustine ca este putin probabil ca spionii agentiilor din lumea intreaga sa foloseasca aceasta metoda pentru a-si transmite unul altuia anumite mesaje, insa interpretii de muzica ar putea folosi metoda pentru a transmite anumite mesaje fanilor lor in melodiile pe care le lanseaza pe piata.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#mesaje criptate muzica, #mesaje secrete ascunse muzica, #mesaje criptate techno , #stiri muzica
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1